Ciasto jak ser żółty

Składniki:

  • puszka pulpy z mango lub 2 duże i dojrzałe mango,
  • 2 małe opakowania jogurtu greckiego,
  • 4 galaretki owocowe w proszku - najlepiej cytrynowa lub przezroczysta winogronowa,
  • 2 szklanki wody,
  • pół łyżeczki mielonej kurkumy,
  • sok z połowy cytryny.

Przygotowanie:

  1. Jeżeli nie zdecydowałaś się na puszkę pulpy z mango, obierz dwa owoce ze skórki i dokładnie wykrój miąższ. Oddziel od pestki. Zmiksuj miąższ za pomocą miksera lub blendera na gładko.
  2. Dodaj do musu z mango jogurt grecki, kurkumę oraz sok z połowy cytryny.
  3. Dokładnie wszystko wymieszaj i odstaw.
  4. Zagotuj wodę i wlej do galaretek wsypanych do miski. Dokładnie rozpuść je i odstaw do całkowitego wystygnięcia.
  5. Połącz ze sobą dwie masy i przelej lekko tężejącą masę do naczynia.
  6. Włóż do lodówki na całą noc, aby zastygło.
  7. Deser wyciągnij z formy i za pomocą łyżeczki do wykrawania kulek z arbuza zrób "dziury w serze".
  8. Deser podawaj najlepiej w trójkątnej formie, aby realistycznie oddawało kształt kawałka sera żółtego.
  9. Jeżeli przelałaś całość do keksówki czy innego prostokątnego naczynia, możesz pokroić je w plastry i wtedy zrobić kuliste nacięcia.

Dobra rada:

Nie używaj dodatkowej ilości cukru ze względu na słodycz zawartą w pulpie mango i galaretkach. Jeżeli deser będzie wymagał dosłodzenia, wybierz polewę z płynnego miodu czy syropu klonowego. Dodatkowo wzbogaci deser i będzie współgrać z całością. Smacznego!