Ciasto krówka to idealny przepis na deser! Jest słodkie, mocno karmelowe i naprawdę przepyszne. Niżej znajdziesz przepis na to przepyszne ciasto!

Ciasto krówka - przepis

Składniki:

Ciasto:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • ¼ szklanki cukru pudru
  • cukier waniliowy
  • 3 łyżki płynnego miodu
  • 100 g masła
  • 2 żółtka,
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • tłuszcz do formy

Przełożenie:

  • 2 budynie karmelowe
  • 3 szklanki mleka
  • 100 g masła
  • 250 ml śmietany kremówki

Dekoracja:

  • puszka masy krówkowej

Sposób wykonania:

  1. Z podanych składników zagnieć ciasto. Podziel je na dwie części. Połową ciasta wylep wysmarowaną tłuszczem blachę. Wstaw na ok. 10 minut do piekarnika nagrzanego do 200 st. C. Wyjmij z pieca i wystudzić. Tak samo z reszty ciasta upiecz drugi placek.
  2. Budyń przygotuj z mlekiem wg przepisu na opakowaniu. Przestudź go.
  3. Masło rozetrzyj na puch. Ucierając dodawaj po łyżce budyń.
  4. Kremówkę ubij na sztywno. Połącz z dwoma łyżkami masy krówkowej, a następnie połącz z resztą masy. Masą przełóż oba blaty ciasta. Odstaw na kilka godzin do lodówki.
  5. Masę krówkową przeznaczoną do dekoracji podgrzej w puszce (najłatwiej zrobić to w kąpieli wodnej). Rozsmaruj na wierzchu ciasta.
  6. Wstaw ponownie na przynajmniej 30 minut do lodówki.