Ciasto marchewkowe znane było już w… średniowieczu. Jednak dopiero w XX wieku pokochał je cały świat, zwłaszcza mieszkańcy Anglii i USA. Od pewnego czasu jest niezwykle popularne także w Polsce.
Ciasto marchewkowe - przepis
Składniki:
• 2 jajka
• 200 g startej marchewki
• 200 g mąki
• 150 ml oleju słonecznikowego
• 2 łyżki brązowego cukru
• 1 ½ łyżeczki sody oczyszczonej
• 50 g orzechów włoskich
• 100 g rodzynek
• 1 łyżeczka startej skórki pomarańczowej
• 3 łyżeczki cynamonu
• szczypta gałki muszkatałowej
Przygotowanie:
Ubij jajka z cukrem i olejem. Przesiej mąkę, sodę oczyszczoną, gałkę muszkatołową oraz cynamon i dodaj do jajek. Dosyp startą skórkę pomarańczową, marchew, rodzynki i posiekane orzechy włoskie, a następnie wszystko wymieszaj. Równomiernie rozprowadź ciasto w lekko natłuszczonej formie. Piecz przez 45-55 min. w temperaturze 175 stopni. Przed podaniem poczekaj aż wystygnie.
Na koniec możesz posypać cukrem pudrem lub polać gotowym lukrem.
Komentarze