Wilgotne, aromatyczne, miękkie i soczyste ciasto marchewkowe to taki deser, który można jeść przez cały rok! To ciasto marchewkowe smakuje tak dobrze, że może stać się tortem przy ważnych dla nas okazjach. Poznajcie nasz sprawdzony przepis na ciasto marchewkowe!

Ciasto marchewkowe - przepis

Składniki:

  • 4 jajka w temperaturze pokojowej
  • 400g marchewki
  • 180 g cukru
  • 250g mąki
  • ¾ szklanki oleju
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki przyprawy do piernika
  • ½ łyżeczki cynamonu

Polewa:

  • 250 ml śmietanki
  • 250 g mascarpone
  • 3 łyżki cukru pudru
  • Szczypta cynamonu do smaku
  • 100 g wybranych orzechów, na przykład orzechów włoskich

Sposób przygotowania:

  1. Ubij jajka, stopniowo dodawaj cukier cały czas miksując.
  2. Wlej olej i zmniejsz obroty miksera.
  3. Wsyp mąkę, przyprawy i proszek do pieczenia. Masę wymieszaj trzepaczką.
  4. Dodaj startą marchewkę (na najmniejszych oczkach na tarce). Wymieszaj całość.
  5. Masę przelej do tortownicy o średnicy 25 cm lub do prostokątnej formy, my użyłyśmy 30x25. W zależności od formy ciasto będzie wyższe lub niższe.
  6. Piecz przez około 45 minut w 180 stopniach.
  7. Gdy ciasto się studzi przygotowujemy polewę.
  8. Ubij śmietankę na sztywno,  dodaj cukier puder i cynamon. Pod koniec dodaj mascarpone i miksuj aż do powstania gładkiej i sztywnej masy.
  9. Na ostudzone ciasto nałóż polewę i udekoruj wybranymi orzechami, my użyłyśmy włoskich.
  10. Ciasto włóż na kilka godzin do lodówki, aby masa zastygła. Smacznego!

Sprawdź też: