Ciasto marchewkowe - przepis

Składniki:

  • 4 jajka w temperaturze pokojowej
  • 400g marchewki
  • 180 g cukru
  • 250g mąki
  • ¾ szklanki oleju
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki przyprawy do piernika
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • Polewa:
  • 250 ml śmietanki
  • 250 g mascarpone
  • 3 łyżki cukru pudru
  • Szczypta cynamonu do smaku
  • 100 g wybranych orzechów, na przykład orzechów włoskich

Sposób przygotowania:

  1. Ubij jajka, stopniowo dodawaj cukier cały czas miksując.
  2. Wlej olej i zmniejsz obroty miksera.
  3. Wsyp mąkę, przyprawy i proszek do pieczenia. Masę wymieszaj trzepaczką.
  4. Dodaj startą marchewkę (na najmniejszych oczkach na tarce). Wymieszaj całość.
  5. Masę przelej do tortownicy o średnicy 25 cm lub do prostokątnej formy, my użyłyśmy 30x25. W zależności od formy ciasto będzie wyższe lub niższe.
  6. Piecz przez około 45 minut w 180 stopniach.
  7. Gdy ciasto się studzi przygotowujemy polewę.
  8. Ubij śmietankę na sztywno,  dodaj cukier puder i cynamon. Pod koniec dodaj mascarpone i miksuj aż do powstania gładkiej i sztywnej masy.
  9. Na ostudzone ciasto nałóż polewę i udekoruj wybranymi orzechami, my użyłyśmy włoskich.
  10. Ciasto włóż na kilka godzin do lodówki, aby masa zastygła.

Smacznego!