Ciasto marchewkowe - składniki:
- 4 jajka
- szklanka brązowego cukru
- 2 szklanki marchewki (startej na tarce o grubych oczkach)
- 2 szklanki mąki
- 1 i 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki cynamonu
- łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 180 g margaryny
- 3/4 szklanki orzechów włoskich
- tłuszcz do formy
Krem:
- 100 g masła
- szklanka cukru pudru
- łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 300 g twarożku
Ciasto marchewkowe - przygotowanie
1. Jajka ubić z cukrem. Dodać marchewkę i delikatnie wymieszać. Następnie połączyć z mąką i resztą sypkich składników oraz ekstraktem waniliowym.
2. Margarynę rozpuścić, przestudzić. Dodać do masy razem z posiekanymi orzechami. Wymieszać. Ciasto przełożyć do natłuszczonej formy. Piec 50 minut w 200°C.
3. Masło na krem utrzeć z cukrem pudrem i wanilią. Ucierając, dodawać stopniowo serek. Ciasto przekroić. Przełożyć połową kremu, resztą posmarować wierzch ciasta.
Komentarze