To ciasto chociaż wymaga odrobiny nakładu pracy, jest bardzo proste i naprawdę bardzo smaczne. Najlepiej zrobić je dzień przed planowanym jedzeniem, ponieważ z czasem robi się coraz smaczniejsze.
Ciasto miodowe – przepis
Składniki:
ciasto:
- 600 g mąki
- 200 g cukru
- 100 g miodu
- 3 jaja
- łyżeczka sody
- tłuszcz do formy
masa:
- 1 l mleka
- 2 torebki cukru waniliowego
- szklanka kaszy manny
- 250 g cukru pudru
- 250 g masła
- 3 żółtka
Dodatkowo: pokruszone orzechy na samą górę.
Sposób przygotowania:
Przygotowanie ciasta:
- Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy w misce i wkładamy je do lodówki na 20 minut.
- Po wyjęciu dzielimy je na 5 części i rozwałkowujemy każdą na jednakowe placki.
- Każdy placek pieczemy osobno w blasze wysmarowanej tłuszczem przez 15 minut w 170ᵒC. Pozostawiamy je do wystygnięcia.
Jeżeli chcesz, aby twoje ciasto było wyższe, możesz przygotować więcej cieńszych placków ciasta.
Przygotowanie masy:
- Gotujemy kaszę na mleku i odstawiamy do wystygnięcia. Masło ucieramy z cukrem pudrem i cukrem waniliowym dodając po jednym żółtku. Po dodaniu jajek, wciąż ucierając, dodajemy zimną kaszę.
- Powstałą masą smarujemy 4 placki i układamy jeden na drugim. Piąty placek dociskamy i układamy na nim pokruszone orzechy.
Komentarze