To ciasto chociaż wymaga odrobiny nakładu pracy, jest bardzo proste i naprawdę bardzo smaczne. Najlepiej zrobić je dzień przed planowanym jedzeniem, ponieważ z czasem robi się coraz smaczniejsze.

Ciasto miodowe – przepis

Składniki:

ciasto:

  • 600 g mąki
  • 200 g cukru
  • 100 g miodu
  • 3 jaja
  • łyżeczka sody
  • tłuszcz do formy

masa:

  • 1 l mleka
  • 2 torebki cukru waniliowego
  • szklanka kaszy manny
  • 250 g cukru pudru
  • 250 g masła
  • 3 żółtka

Dodatkowo: pokruszone orzechy na samą górę.

Sposób przygotowania:

Przygotowanie ciasta:

  1. Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy w misce i wkładamy je do lodówki na 20 minut.
  2. Po wyjęciu dzielimy je na 5 części i rozwałkowujemy każdą na jednakowe placki.
  3. Każdy placek pieczemy osobno w blasze wysmarowanej tłuszczem przez 15 minut w 170ᵒC. Pozostawiamy je do wystygnięcia.

Jeżeli chcesz, aby twoje ciasto było wyższe, możesz przygotować więcej cieńszych placków ciasta.

Przygotowanie masy:

  1. Gotujemy kaszę na mleku i odstawiamy do wystygnięcia. Masło ucieramy z cukrem pudrem i cukrem waniliowym dodając po jednym żółtku. Po dodaniu jajek, wciąż ucierając, dodajemy zimną kaszę.
  2. Powstałą masą smarujemy 4 placki i układamy jeden na drugim. Piąty placek dociskamy i układamy na nim pokruszone orzechy.