Kruche ciasto to najważniejszy element wszystkich tart. Latem koniecznie wypróbujcie tartę z truskawkami, jesienią polecamy tartę ze szpinakiem. Waszej uwadze nie może umknąć tarta z warzywami i szynką oraz tarta ze szparagami!

Ciasto na tartę - przepis 

Składniki:

  • 200 g mąki pszennej
  • 100 g schłodzonego masła
  • jajko
  • szczypta soli
  • zimna woda
  • masło lub margaryna do wysmarowania formy

Do tarty na słodko: łyżeczka cukru

Do tarty na słono: ulubione przyprawy

Sposób przygotowania

  1. Przesiewamy mąkę do miski i dodajemy do niej pokrojone masło, jajko, szczyptę soli, odrobinę wody i dodatki (cukier lub przy prawy).
  2. Rozcieramy masło w palcach łącząc je z resztą składników.
  3. Energicznie formujemy jednolitą masę, cały czas zagniatamy ciasto.
  4. Gdy ciasto jest już uformowane, wkładamy je do lodówki na około dwie godziny.
  5. Ciasto wyciągamy z lodówki i wałkujemy na cienko.
  6. Przekładamy je do natłuszczonej formy i nakłuwamy widelcem.
  7. Ciasto pieczemy w 200°C aż się zarumieni, około 20 minut.

!!! Kruche ciasto możemy zamrozić i wykorzystać, gdy będziemy mieć ochotę na tartę !!!