Czekolada to dla większości z nas ulubiona słodkość. Według badań spożywana czekolada przyczynia się do odmłodzenia starych komórek, dzięki czemu zachowują się jakby były znacznie młodsze. Sekret tkwi we flawonoidach. Zatem nie powinnyśmy mieć wyrzutów sumienia jedząc to pyszne ciasto podwójnie czekoladowe:)

Zobacz też: Kakao - jego wyjątkowe właściwości mogą wydłużyć życie ->>

Ciasto podwójnie czekoladowe - składniki

  • gorzka czekolada 60% - 200 gramów
  • mleczna czekolada - 100 gramów
  • Kostka do pieczenia Kasia - 200 gramów
  • jajka - 4 sztuki
  • cukier - 200 gramów
  • mąka - 150 gramów
  • proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • posiekane orzechy włoskie - 200 gramów

Polewa

  • mleko - 75 mililitrów
  • śmietanka 30% - 50 mililitrów
  • gorzka czekolada 60% - 90 gramów
  • mleczna czekolada - 30 gramów

Ciasto podwójnie czekoladowe - przygotowanie:

  1. W kąpieli wodnej rozpuść Kasię z 200g gorzkiej czekolady i 100g mlecznej czekolady. Zdejmij z kuchenki.
  2. Zmiksuj jajka z cukrem. Dodaj roztopioną czekoladę i wymieszaj na jednolitą masę. Dodaj mąkę, proszek do pieczenia i posiekane orzechy i wymieszaj wszystko dokładnie.
  3. Wysmaruj formę o średnicy 22cm Kasią i wyłóż ją papierem do pieczenia. Wlej masę do formy. Następnie wstaw formę do piekarnika rozgrzanego do temperatury 175°C i piecz przez 30 minut.
  4. Kiedy ciasto się upiecze, odstaw je do ostygnięcia. W międzyczasie przygotuj polewę, zagotowując mleko ze śmietanką i dodając 90g gorzkiej i 30g mlecznej czekolady. Następnie zdejmij garnek z kuchenki i mieszaj, aż czekolada zupełnie się rozpuści.
  5. Kiedy ciasto wystygnie, wyjmij je z formy, polej równomiernie polewą i odstaw do zastygnięcia.

Smacznego!