Ciasto ucierane ze śliwkami - składniki
- około 1 kg śliwek węgierek
- 250 ml śmietany kremówki (lub 200 g stopionego masła wymieszanego z olejem roślinnym)
- 2 szklanki cukru
- 1 łyżeczka startej skórki cytryny
- 3 szklanki mąki pszennej
- 3 jajka
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżeczki cukru waniliowego
- garść pistacji - jeśli będziesz mieć problem z dostaniem niesolonych, możesz zamiast nich wykorzystać orzeszki pinii.
Ciasto ucierane ze śliwkami - przepis
1. Umyj śliwki, przekrój je wzdłuż i usuń pestki.
2. Kremówkę zmiksuj z cukrem oraz skórką cytryny. Ucieraj przez 2 minuty, a następnie dodaj jajka, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i utrzyj wszystko na gładką masę.
3. Wylej ciasto na posmarowaną tłuszczem i posypaną mąką blachę. Na wierzchu ułóż śliwki. Piecz 30–40 minut w 180°C. Gdy ciasto wystygnie posyp z wierzchu cukrem waniliowym i pistacjami.

--
Zobacz też: Rogal marciński - oryginalny przepis >>>
Komentarze