Ciasto z tahini na zimno - przepis

Składniki:

Biszkoptowy spód:

  • 35 g mąki pszennej
  • 50 g cukru
  • 2 jajka

Przygotowanie:
Ubij jajka z cukrem, do puszystej masy dodaj mąkę i dokładnie wymieszaj. Wylej masę do tortownicy o średnicy 24 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Biszkoptowy spód piecz przez 10-15 minut w temperaturze 200 stopni.

Krem sezamowy:

  • 200 g białej czekolady
  • 250 ml śmietany kremówki 30%
  • 300 g serka mascarpone
  • 50-80 g tahini marki Jasmeen (ilość zależna od upodobań)

Przygotowanie:
Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej, dodaj pastę tahini i dokładnie wymieszaj. Następnie połącz masę z kremówką. Na sam koniec dodaj mascarpone, mieszaj do uzyskania gładkiej konsystencji. Kremową masę nałóż na ostudzony spód. Włóż na 6-7 godzin do lodówki.

Smacznego!