Cielaczek - ciasto czekoladowe z masą sernikową

Składniki:

Na murzynka:

  • tabliczka czekolady gorzkiej,
  • 3 jajka,
  • kostka masła,
  • 1,5 szklanki mąki,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • łyżka kakao,
  • łyżeczka cynamonu.

Na masę serową:

  • 500 g twarogu sernikowego zmielonego,
  • 3 łyżeczki cukru,
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej,
  • 3 jajka,
  • ekstrakt waniliowy,
  • szczypta soli.

Przygotowanie:

  1. Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę.
  2. Powoli do miksera dodajemy po jednym jajku.
  3. Wlewamy czekoladę uprzednio rozpuszczoną w kąpieli wodnej i ostudzoną.
  4. Do mokrej masy wsypujemy przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Delikatnie mieszamy szpatułką do uzyskania jednolitej konsystencji.
  5. Wylewamy na blachę do pieczenia wyłożona papierem.
  6. Twaróg sernikowy miksujemy razem z jajkami na puszystą masę, stopniowo dodając cukier, mąkę ziemniaczaną, ekstrakt waniliowy i sól.
  7. Masę wykładamy po łyżeczce na masę na murzynka. Robimy to do momentu, aż zapełnimy całą blachę.
  8. Jeżeli chcemy, aby powstały ciekawe wzory, wystarczy za pomocą wykałaczki lub widelca przesuwać po masie.
  9. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 stopni Celsjusza przez godzinę.

Dobra rada:

Jeżeli lubisz połączenie owoców, sera i czekolady, wystarczy, ze dodasz do ciasta kilka wiśni z kompotu lub rodzynki, a nabierze bardziej świątecznego charakteru!