Kochasz czereśnie? Ich słodycz i chrupkość? Wspaniały smak tych owoców możesz w powodzeniem połączyć ze smakiem pysznego ciasta. Jak przygotować clafoutis? Przepis znajdziesz niżej!

Składniki:

  • 1/2 kg czereśni,
  • 4 łyżki mąki,
  • 8 łyżek cukru,
  • 3 jajka, szczypta soli,
  • 300 ml mleka,
  • masło do wysmarowania formy,
  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

Czereśnie opłucz, usuń ogonki i wydryluj.  Przełóż do wysmarowanej masłem  żaroodpornej formy. Żółtka i dwa białka utrzyj z  cukrem, dodaj mąkę oraz mleko. Energicznie mieszaj kilka minut, by powstało sprężyste, lekko lejące się ciasto bez grudek.  Pozostałe białko ubij ze szczyptą soli. Delikatnie połącz z ciastem. Ciastem polej owoce. Piecz  35-40 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni C. Podawaj na ciepło lub zimno posypane cukrem pudrem. 

Sprawdź też: