Niektóre osoby pocą się bardziej niż inne. Gdy nie pomagają żadne środki, koszulka pod pachami jest ciągle mokra, a ty czujesz się nieświeżo, może to świadczyć o nadpotliwości. W tym przypadku można zdecydować się na ostrzykiwanie pach, stóp czy dłoni toksyną botulinową. Taki zabieg rozwiązuje problem na parę tygodni. Zbyt obfite pocenie się może też być objawem choroby, np. problemów z tarczycą. Wtedy konieczna jest odpowiednia terapia u lekarza, a problem ustanie. Zawsze można też pomóc sobie zmianami w jadłospisie. Warto wziąć przykład z diety Japonek, które znane są z tego, że nie pocą się mocno.

TO POMAGA

RYŻ
To bogate źródło błonnika i witamin z grupy B. Jest doskonałym zastrzykiem energii. Przyspiesza trawienie i unieszkodliwia składniki pożywienia, które mogłyby nadać potowi nieprzyjemną woń.

RYBY
Znajduje się w nich łatwo przyswajalne białko i kwasy tłuszczowe omega-3. Te składniki ułatwiają trawienie, więc mocno przyspieszają usuwanie szkodliwych produktów przemiany materii z organizmu.

ZIELONA HERBATA
Istnieje pogląd, że należy mniej pić, by ograniczyć ilość potu. To kompletna bzdura. Gdy ogranicza się ilość płynów, można doprowadzić do odwodnienia organizmu. Produkcja potu wcale nie ustanie, za to zacznie on pachnieć intensywniej. Dlatego należy sporo pić, najlepiej wody albo herbaty, ziołowej czy zielonej. Już cztery filiżanki naparu z zielonych liści wypijane w ciągu dnia mogą pozbawić pot nieprzyjemnego zapachu. Napój ten zawiera polifenole, które wiążą toksyny w organizmie i w ten sposób usuwają brzydki zapach potu.

TEGO UNIKAJ

NABIAŁ
Lepiej nie jedz zwłaszcza serów żółtych i pleśniowych. Zawarte w nich tłuszcze nasycone zwalniają procesy trawienne, a przez to sprzyjają zaleganiu niestrawionych białek i zwiększają intensywność pocenia się. W serach jest też dużo amoniaku i związków siarki, które nieprzyjemnie pachną i przenikają do potu.

MIĘSO
Wędliny, pieczenie, kotlety i pasztety zawierają dużo azotanów, konserwantów i amoniaku. Substancje te mają charakterystyczną woń, która dominuje w zapachu potu.

KAWA
Wypijana w nadmiarze prowadzi do zaparć i w ten sposób przyczynia się do przenikania do potu nieprzyjemnie pachnących związków.

CEBULA I CZOSNEK
Zawierają związki siarki, olejki eteryczne i amoniak, które sprawiają, że pot nieprzyjemnie pachnie. Warzywa te są ciężkostrawne i długo zalegają w żołądku i jelitach.