Najwygodniej kupować krewetki mrożone – wtedy najczęściej są już obrane i obgotowane. Po lekkim rozmrożeniu (worek z krewetkami najlepiej wrzucić na kilkanaście minut do ciepłej wody) możesz je dalej przygotowywać.
Jeśli kupujesz krewetki świeże, wybieraj takie, które są sprężyste w dotyku, mają błyszczący pancerz i przyjazny, nie rybi zapach. Należy je przyrządzić jak najszybciej. Wcześniej nacinamy tułów skorupiaka i usuwamy przewód pokarmowy (cienka czarna niteczka); ewentualnie można odciąć głowę. 
Krewetki świetnie smakują usmażone na oliwie. Danie doprawiamy czosnkiem, sokiem z cytryny i chili – w płatkach lub świeżym, pociętym w krążki. Dodatkowo można wlać kremówkę lub mleko kokosowe i całość lekko poddusić. Krewetki dodadzą też smaku zupie tajskiej – z warzyw i trawy cytrynowej przygotowujemy bulion, wrzucamy skorupiaki i całość zagotowujemy. Można dodawać je także do risotto lub makaronu.