Spis treści:

  1. Co na piknik - ślimaczki z ciasta drożdżowego
  2. Co wziąć na piknik - muffiny na słodko i wytrawnie
  3. Przepis na tartę z warzywami na piknik
  4. Przekąski na piknik z ciasta francuskiego
  5. Sałatka w słoiku na piknik
  6. Co zabrać na piknik dla dzieci? Batoniki zbożowe

Co na piknik? Ślimaczki z ciasta drożdżowego

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej,
  • 1/4 kostki świeżych drożdży,
  • 1/4 kostki masła,
  • pół szklanki mleka,
  • 2 jajka,
  • szynka w plasterkach,
  • ser żółty w plasterkach,
  • natka pietruszki,
  • chili do posypania,
  • szczypta cukru,
  • szczypta soli,
  • szczypta pieprzu.

Przygotowanie:

  1. Ciasto drożdżowe jak na bułeczki przygotowujemy na bazie zaczynu z drożdży, cukru i mleka.
  2. Mleko podgrzewamy do 30 stopni Celsjusza i rozprowadzamy drożdże z cukrem i odstawiamy na 15 minut, aż utworzą pianę.
  3. Kolejno łączymy z mąką i jajkami i dobrze wyrabiamy.
  4. Odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia.
  5. Po tym czasie rolujemy na cienki placek.
  6. Wykładamy go szynka, serem, pietruszką.
  7. Zwijamy rulonik i kroimy na kilka ślimaczków.
  8. Posypujemy chili - możemy zastąpić prażonym sezamem.
  9. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza przez 40 minut.
  10. Studzimy i pakujemy w papier śniadaniowy.

Muffiny na słodko i wytrawnie

Składniki:

  • szklanka mąki,
  • 2 jajka,
  • łyżeczka proszku do pieczenia,
  • pół szklanki śmietany,
  • 4 kostki białej czekolady lub natka pietruszki do wytrawnych,
  • maliny lub kawałki posiekanej papryki do wytrawnych,
  • szczypta soli.

Przygotowanie:

  1. W zależności czy chcesz zrobić muffiny wytrawne czy na słodko wybierz odpowiednie składniki z listy.
  2. Mąkę połącz z jajkami, proszkiem do pieczenia i śmietaną.
  3. Dodaj posiekaną pietruszkę oraz paprykę do muffin wytrawnych.
  4. Dodaj posiekaną białą czekoladę i maliny do muffin na słodko.
  5. Wymieszaj z ciastem i dodaj szczyptę soli.
  6. Przełóż do papilotek i piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza przez 25 minut.
  7. Serwuj na ciepło lub zimno.

Przepis na tartę z warzywami na piknik

Składniki:

  • kostka masła,
  • 2,5 szklanki mąki,
  • szczypta soli,
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia,
  • opakowanie śmietany 30%,
  • pęczek botwinki,
  • 4 jajka,
  • szczypiorek,
  • 200 gramów sera żółtego.

Przygotowanie:

  1. Perfekcyjne kruche ciasto warto przygotować na bazie zimnego masła.
  2. Połącz je z mąką, solą, proszkiem do pieczenia i zagnieć dość szybko - w przeciwnym razie nie będzie miało idealnej konsystencji.
  3. Rozłóż na blasze do tarty i włóż całość do zamrażarki na 20 minut.
  4. W misce wymieszaj jajka ze śmietaną, szczypiorkiem, startym serem żółtym oraz posiekaną botwinką.
  5. Zapiecz spód do tarty w 190 stopniach Celsjusza przez 15 minut.
  6. Następnie wyciągnij i wlej masę.
  7. Piecz przez 45 minut do zastygnięcia masy.
  8. Na koniec wyjmij i ostudź - krój całkowicie zimną na mniejsze kawałki.

Przekąski na piknik z ciasta francuskiego

Paluszki serowe z ciasta francuskiego

Składniki:

  • 2 opakowania ciasta francuskiego,
  • 500 gramów startego żółtego sera,
  • szczypta soli,
  • szczypta pieprzu,
  • szczypta słodkiej papryki,
  • szczypta ostrej papryki.

Przygotowanie:

  1. Ciasto francuskie jak na placek wyjmij z opakowania i rozłóż dokładnie tak, aby przycisnąć rogi do blatu.
  2. Posyp tartym żółtym serem.
  3. Dopraw solą, pieprzem oraz słodka i ostra papryką.
  4. Podziel na mniejsze kawałki.
  5. Zwiń w indywidualne paluszki.
  6. Piecz w piekarniku nagrzanym do 190 stopni Celsjusza przez 25 minut.
  7. Po wyciągnięciu wystudź.

Co wziąć na piknik? Sałatka w słoiku

Składniki:

  • makaron pełnoziarnisty,
  • kukurydza z puszki,
  • kawałki kurczaka,
  • rukola,
  • pomidor,
  • papryka,
  • śmietana,
  • 2 ząbki czosnku,
  • szczypta soli,
  • szczypta pieprzu,
  • sok z jednej cytryny.

Przygotowanie:

  1. Ugotuj makaron al dente, który ma mniej kalorii i przepłucz pod wodą.
  2. Następnie włóż do słoika.
  3. Warstwami ułóż rukole, kukurydzę, pomidor, paprykę oraz podsmażone kawałki kurczaka.
  4. Śmietanę połącz z czosnkiem, solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
  5. Wymieszany sos przełóż do małego pojemniczka.
  6. Tak przygotowaną sałatkę wymieszaj na pikniku i jedz z sosem czosnkowym lub sosem aioli.

Co zabrać na piknik dla dzieci? Przepis na batoniki zbożowe

Składniki:

  • 200 gramów płatków owsianych,
  • 300 gramów daktyli,
  • pół szklanki ugotowanej kaszy jaglanej,
  • pół szklanki wiórków kokosowych,
  • łyżka oleju kokosowego,
  • łyżka kakao,
  • 50 gramów płatków migdałów.

Przygotowanie:

  1. Płatki owsiane podpraż i wymieszaj z wiórkami kokosowymi.
  2. Daktyle, ugotowaną kasze jaglaną i kakao zmiksuj w mikserze na wysokich obrotach.
  3. Połącz z płatkami i wiórkami kokosowymi.
  4. Dodaj olej kokosowy oraz płatki migdałów.
  5. Uformuj zgrabne batoniki i przełóż do papieru śniadaniowego.

Zobacz też:

Bezpieczny piknik bez kleszczy i komarów. To możliwe!

Wakacyjne przekąski na jeden gryz!