Oto rady dla oszczędnej pani domu:

Czerstwe ciemne pieczywo
Można z niego zrobić grzanki do zup lub sałatek. Wystarczy pokroić chleb w kostkę i uprażyć na patelni. Można też z niego zrobić zupę chlebową.

Obierki z jabłek
Są idealne do nadziewania pieczonej kaczki lub gęsi.

Gotowane warzywa z rosołu
Nadają się nie tylko na sałatkę jarzynową. Zmiksowane z bulionem z kostki zamienią się w zupę-krem.

Resztki po filetowaniu ryb
To świetna baza pod zupę rybną.

Wędliny pozostałe po imprezach i mięsa z obiadu
Najlepiej je podsmażyć i ostudzone zamrozić. Tak przygotowane nie zepsują się i mogą być wkładką np. do bigosu i fasolki po bretońsku.

Przejrzałe owoce
Usuwamy z nich ciemne części, miksujemy z jogurtem i podajemy jako owocowy koktajl.

Resztki rosołu
Zlewamy zupę do woreczków na lód i mrozimy. To idealny sposób, by mieć własne kostki bulionowe, które można wykorzystać np. do robienia sosu.

Miękkie pomidory
Kiedy mają dużo soku, idealnie nadają się do zrobienia przecieru pomidorowego.

Resztki ugotowanych ziemniaków
Na drugi dzień można z nich zrobić pyszne kotleciki. Wystarczy dodać ugotowane jajko i usmażoną cebulę, skrojone na drobną kostkę, obtoczyć w bułce tartej i usmażyć na oleju.

Tę i 999 innych pożytecznych porad znajdziesz w magazynie 1000 Najlepszych Rad