Cold brew to kawa parzona na zimno. Jest to zupełnie inny sposób zaparzania kawy i co za tym idzie, kawa będzie miała zupełnie inny smak. Nie wyczujemy w niej typowej kwasowości, jest za to bardzo delikatna, orzeźwiająca i idealna na lato. Musicie ją spróbować!

Cold brew – przepis

Składniki:

  • grubo zmielona kawa
  • woda filtrowana (w temperaturze pokojowej)
  • papierowy filtr do kawy

Sposób przygotowania:

  1. Kawę zalej wodą (na szklankę wody dajemy kopiatą łyżkę kawy) i odstaw do przykryciem na ok. 12 godzin do lodówki.
  2. Przelej przez sitko.
  3. Podawaj samą lub z dodatkiem cukru lub/i mleka (np. zagęszczonego lub roślinnego).

Najlepiej, jeżeli kawę zaparzymy wieczorem i wypijemy ją rano, ponieważ zawiera sporą dawkę kofeiny i naprawdę dobrze nas rozbudzi.