Cold brew to kawa parzona na zimno. Jest to zupełnie inny sposób zaparzania kawy i co za tym idzie, kawa będzie miała zupełnie inny smak. Nie wyczujemy w niej typowej kwasowości, jest za to bardzo delikatna, orzeźwiająca i idealna na lato. Musicie ją spróbować!
Cold brew – przepis
Składniki:
- grubo zmielona kawa
- woda filtrowana (w temperaturze pokojowej)
- papierowy filtr do kawy
Sposób przygotowania:
- Kawę zalej wodą (na szklankę wody dajemy kopiatą łyżkę kawy) i odstaw do przykryciem na ok. 12 godzin do lodówki.
- Przelej przez sitko.
- Podawaj samą lub z dodatkiem cukru lub/i mleka (np. zagęszczonego lub roślinnego).
Najlepiej, jeżeli kawę zaparzymy wieczorem i wypijemy ją rano, ponieważ zawiera sporą dawkę kofeiny i naprawdę dobrze nas rozbudzi.
Komentarze