Colesław – przepis

Colesław w wersji tradycyjnej:

Składniki:

  • ½ główki młodej kapusty

  • 1 marchewka
  • 1 cebula
  • 3 łyżki majonezu
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego lub śmietany 18%
  • do smaku: cukier, ocet winny lub sok z cytryny (1 ½ łyżeczki), sól i pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Płuczemy kapustę, szatkujemy , solimy, ugniatamy i odstawiamy, aby puściła sok.
  2. Odlewamy nadmiar wody.
  3. Obieramy marchewkę i ścieramy ją na tarce.
  4. Kroimy cebulę w drobną kosteczkę.
  5. Wszystko mieszamy w misce.
  6. Aby zrobić sos w miseczce mieszamy majonez, jogurt, cukier, ocet winny, sól i pieprz.
  7. Sos wylewamy do miski z warzywami i ponownie mieszamy.

Colesław w wersji light:

Składniki:

• ½ główki poszatkowanej białej kapusty

• 1 starta marchewka

• 2 łyżki posiekanej szalotki

• 1 i ½ łyżki majonezu

• 1 i ½ łyżki jogurtu greckiego

• do smaku: ocet winny, sok z cytryny, cukier, sól, pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Kapustę, marchewkę i szalotkę przekładamy do miski.
  2. Dodajemy majonez i jogurt, mieszamy.
  3. Doprawiamy do smaku octem winnym, sokiem z cytryny, cukrem, pieprzem i solą. Mieszamy.