Colesław – przepis
Colesław w wersji tradycyjnej:
Składniki:
½ główki młodej kapusty
- 1 marchewka
- 1 cebula
- 3 łyżki majonezu
- 3 łyżki jogurtu naturalnego lub śmietany 18%
- do smaku: cukier, ocet winny lub sok z cytryny (1 ½ łyżeczki), sól i pieprz
Sposób przygotowania:
- Płuczemy kapustę, szatkujemy , solimy, ugniatamy i odstawiamy, aby puściła sok.
- Odlewamy nadmiar wody.
- Obieramy marchewkę i ścieramy ją na tarce.
- Kroimy cebulę w drobną kosteczkę.
- Wszystko mieszamy w misce.
- Aby zrobić sos w miseczce mieszamy majonez, jogurt, cukier, ocet winny, sól i pieprz.
- Sos wylewamy do miski z warzywami i ponownie mieszamy.
Colesław w wersji light:
Składniki:
• ½ główki poszatkowanej białej kapusty
• 1 starta marchewka
• 2 łyżki posiekanej szalotki
• 1 i ½ łyżki majonezu
• 1 i ½ łyżki jogurtu greckiego
• do smaku: ocet winny, sok z cytryny, cukier, sól, pieprz
Sposób przygotowania:
- Kapustę, marchewkę i szalotkę przekładamy do miski.
- Dodajemy majonez i jogurt, mieszamy.
- Doprawiamy do smaku octem winnym, sokiem z cytryny, cukrem, pieprzem i solą. Mieszamy.
Komentarze