Crumble jabłkowe z granolą

Składniki:

  • 300 g Granoli ( np. Gold Sante orzechy & miód)
  • 3 łyżki masła
  • 1 kg kruchych jabłek (np. szara reneta)
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • ziarenka z 1 laski wanilii
  • kilka łyżeczek miodu do podania

Przygotowanie:
Jabłka obieramy, dzielimy na ćwiartki, wydrążamy gniazda nasienne, a następnie kroimy w plasterki. Na patelni z grubym dnem roztapiamy 2 łyżki masła, dodajemy jabłka, cynamon, laskę wanilii i podsmażamy kilka minut. Formę do zapiekania smarujemy grubo pozostałym masłem, wykładamy jabłka, wyrównujemy i posypujemy granolą. Zapiekamy 20-25 minut w temperaturze 160°C. Podajemy jeszcze ciepłe, na przykład z jogurtem naturalnym lub gęstą śmietaną, polane miodem.