Dlaczego nasza zdrowa wersja crumble jest lepsza od klasycznej?

  • Nawet najbardziej odchudzone crumble będą bardzo kaloryczne, jeśli dodamy do nich lody lub bitą śmietanę. Najlepiej podać je z naturalnym jogurtem z mleka krowiego, kokosowego lub sojowego.
  • Erytrol, ksylitol lub stewia to zdrowe zamienniki cukru, które mają zdecydowanie mniej kalorii oraz niski indeks glikemiczny. Słodziki te mogą być używane przez diabetyków i osoby na diecie.
  • Korzystna jest zamiana masła na olej kokosowy, który jest źródłem wapnia, żelaza, cynku i antyoksydantów. Najlepiej wybrać olej tłoczony na zimno (nierafinowany).
  • Kruszonka z wykorzystaniem mąki pełnoziarnistej jest mniej kaloryczna. Dostarcza przy tym cenne mikroelementy, jak fosfor, magnez, żelazo, cynk i błonnik roślinny, który wspomaga pracę jelit.

Maliny i migdały pod kruszonką – przepis

Składniki:

  • 4 jabłka
  • 4 gruszki
  • 350 g malin (świeżych lub mrożonych)
  • 70 g erytrolu (ksylitolu lub cukru)
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 70 g oleju kokosowego
  • 150 g mąki pszennej razowej
  • 45 g płatków owsianych
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 50 g płatków migdałowych

Sposób przygotowania:

  1. Jabłka i gruszki obieramy, kroimy w kostkę. Zalewamy 4 łyżami wody i gotujemy kilka minut na średnim ogniu. Dodajemy maliny (kilka zostawiamy do ozdoby), 2 łyżki erytrolu i cynamon. Gotujemy jeszcze chwilę.
  2. W misce mieszamy mąkę, płatki, olej kokosowy, ekstrakt waniliowy i pozostały erytrol. Rozcieramy palcami, tak aby powstała kruszonka.
  3. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 190°C. Owoce przekładamy do dużego naczynia żaroodpornego. Wierzch posypujemy kruszonką i płatkami migdałów. Pieczemy ok. 25 minut. Przed podaniem dekorujemy malinami.

 

Artykuł pochodzi numeru "Zdrowie na talerzu" nr 1/2019