Cukinia znana również jako kabaczek to popularne w Polsce warzywo. Najczęściej używane jest jako składnik leczo, ale może być wykorzystane na wiele innych sposobów. Wypróbujcie nasze przepisy i sprawdźcie dlaczego faszerowana cukinia staje się coraz bardziej popularna.
Cukinia faszerowana mięsem mielonym – przepis
Składniki:
- 1 cukinia
- 200 g mięsa mielonego
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- puszka krojonych pomidorów
- 4 łyżki tartego parmezanu
- 3 łyżki oliwy
- sól, pieprz, słodka papryka, szczypta cynamonu
Sposób przygotowania:
- Cukinie myjemy i kroimy wzdłuż na pół. Wydrążamy z nich miąższ tak, aby nie przebić skórki. Miąższ kroimy w drobną kostkę.
- Cebulę i czosnek kroimy na drobną kostkę i podsmażamy na patelni.
- Gdy cebula się zeszkli dodajemy mięso mielone i miąższ z cukinii. Doprawiamy przyprawami i podsmażamy przez kilka minut.
- Do mięsa dodajemy krojone pomidory i odrobinę cynamonu. Dzięki niemu pomidory będą smakowały obłędnie. Gotujemy przez kilka minut. Następnie farsz wyłączamy, dodajemy do niego parmezan i mieszamy.
- Cukinie posypujemy solą i pieprzem.
- Naczynie żaroodporne smarujemy łyżką oliwy i wkładamy do niego cukinie.
- Na cukinie wykładamy farsz i pieczemy w piekarniku w 180°C przez około 30 minut.
- Po 20 minutach posypujemy cukinie pozostałym parmezanem.
Cukinia faszerowana kaszą kuskus i warzywami – przepis
Składniki:
- 1 cukinia
- 4 łyżki kaszy kuskus
- 1 pomidor
- pęczek kolendry
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 50 g żółtego sera
- Sól
- oliwa
Sposób przygotowania:
- Kaszę kuskus przygotowujemy według zaleceń na opakowaniu.
- Cukinię myjemy, kroimy na pół wzdłuż i wydrążamy środek.
- Pomidora myjemy, sparzamy, obieramy ze skórki i kroimy w kostkę.
- Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy na nią pokrojoną w kostkę cebulę oraz czosnek przeciśnięty przez praskę.
- Gdy cebula się zeszkli, dodajemy pokrojonego pomidora, kuskus, posiekaną kolendrę i starty ser. Doprawiamy wedle uznania.
- Połówki cukinii doprawiamy solą i pieprzem. Przekładamy je do posmarowanego oliwą żaroodpornego naczynia i napełniamy farszem.
- Cukinie pieczemy w 180°C przez około 20 minut.
Cukinia faszerowana tofu i warzywami – przepis
Składniki:
- 1 cukinia
- 2 pomidory lub puszka pomidorów krojonych
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- oliwa
- Przyprawy: sól, pieprz, przyprawa do mięsa mielonego, przyprawa curry, łyżka sosu sojowego
- kostka tofu
Sposób przygotowania:
- Cukinię dokładnie myjemy, kroimy wzdłuż na pół i wydrążamy z niej środek, który przekładamy do miski.
- Pomidory myjemy, kroimy na kawałki i dodajemy do środka z cukinii.
- Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy ją na patelni. Ząbek czosnku przeciskamy przez praskę i dodajemy do cebuli.
- Tofu kroimy na kostkę i mieszamy je z sosem sojowym, przyprawą do mięsa mielonego, curry oraz odrobią soli i pieprzu.
- Gdy cebula się zeszkli, dodajemy ją do miski a na patelni podsmażamy tofu. Gdy się zarumieni ściągamy je z ognia.
- Cały sos przekładamy na patelnię i czekamy aż pomidory zaczną się rozpadać. Doprawiamy całość i przekładamy do cukinii.
- Cukinie układamy w żaroodpornym naczyniu posmarowanym oliwą.
- Pieczemy około 40 minut w 180°C.
Komentarze