Cukinia znana również jako kabaczek to popularne w Polsce warzywo. Najczęściej używane jest jako składnik leczo, ale może być wykorzystane na wiele innych sposobów. Wypróbujcie nasze przepisy i sprawdźcie dlaczego faszerowana cukinia staje się coraz bardziej popularna.

Cukinia faszerowana mięsem mielonym – przepis

Składniki:

  • 1 cukinia
  • 200 g mięsa mielonego
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • puszka krojonych pomidorów
  • 4 łyżki tartego parmezanu
  • 3 łyżki oliwy
  • sól, pieprz, słodka papryka, szczypta cynamonu

Sposób przygotowania:

  1. Cukinie myjemy i kroimy wzdłuż na pół. Wydrążamy z nich miąższ tak, aby nie  przebić skórki. Miąższ kroimy w drobną kostkę.
  2. Cebulę i czosnek kroimy na drobną kostkę i podsmażamy na patelni.
  3. Gdy cebula się zeszkli dodajemy mięso mielone i miąższ z cukinii. Doprawiamy przyprawami i podsmażamy przez kilka minut.
  4. Do mięsa dodajemy krojone pomidory i odrobinę cynamonu. Dzięki niemu pomidory będą smakowały obłędnie. Gotujemy przez kilka minut. Następnie farsz wyłączamy, dodajemy do niego parmezan i mieszamy.
  5. Cukinie posypujemy solą i pieprzem.
  6. Naczynie żaroodporne smarujemy łyżką oliwy i wkładamy do niego cukinie.
  7. Na cukinie wykładamy farsz i pieczemy w piekarniku w 180°C przez około 30 minut.
  8. Po 20 minutach posypujemy cukinie pozostałym parmezanem.

Cukinia faszerowana kaszą kuskus i warzywami – przepis

Składniki:

  • 1 cukinia
  • 4 łyżki kaszy kuskus
  • 1 pomidor
  • pęczek kolendry
  •  1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 50 g żółtego sera
  • Sól
  • oliwa

Sposób przygotowania:

  1. Kaszę kuskus przygotowujemy według zaleceń na opakowaniu.
  2. Cukinię myjemy, kroimy na pół wzdłuż i wydrążamy środek.
  3. Pomidora myjemy, sparzamy, obieramy ze skórki i kroimy w kostkę.
  4. Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy na nią pokrojoną w kostkę cebulę oraz czosnek przeciśnięty przez praskę.
  5. Gdy cebula się zeszkli, dodajemy pokrojonego pomidora, kuskus, posiekaną kolendrę i starty ser. Doprawiamy wedle uznania.
  6. Połówki cukinii doprawiamy solą i pieprzem. Przekładamy je do posmarowanego oliwą żaroodpornego naczynia i napełniamy farszem.
  7. Cukinie pieczemy w 180°C przez około 20 minut.

Cukinia faszerowana tofu i warzywami – przepis

Składniki:

  • 1 cukinia
  • 2 pomidory lub puszka pomidorów krojonych
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • oliwa
  • Przyprawy: sól, pieprz, przyprawa do mięsa mielonego, przyprawa curry, łyżka sosu sojowego
  • kostka tofu

Sposób przygotowania:

  1. Cukinię dokładnie myjemy, kroimy wzdłuż na pół i wydrążamy z niej środek, który przekładamy do miski.
  2. Pomidory myjemy, kroimy na kawałki i dodajemy do środka  z cukinii.
  3. Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy ją na patelni. Ząbek czosnku przeciskamy przez praskę i dodajemy do cebuli.
  4. Tofu kroimy na kostkę i mieszamy je z sosem sojowym, przyprawą do mięsa mielonego, curry oraz odrobią soli i pieprzu.
  5. Gdy cebula się zeszkli, dodajemy ją do miski a na patelni podsmażamy tofu. Gdy się zarumieni ściągamy je z ognia.
  6. Cały sos przekładamy na patelnię i czekamy aż pomidory zaczną się rozpadać. Doprawiamy całość i przekładamy do cukinii.
  7. Cukinie układamy w żaroodpornym naczyniu posmarowanym oliwą.
  8. Pieczemy około 40 minut w 180°C.