Ćwikła z chrzanem - składniki:

  • 1 kg buraków
  • 200 g chrzanu – korzeń lub gotowy w słoiku
  • sok z połowy cytryny
  • sól, pieprz do smaku

Ćwikła z chrzanem - przygotowanie:

1. Buraki umyj, zawiń w folię aluminiową i piecz w piekarniku w 180 stopniach przez ok. 1-1,5 godziny. Czas pieczenia jest uzależniony od wielkości buraków – im większe, tym dłużej). Wyjmij z piekarnika i odstaw do wystudzenia.

2. Gdy buraki będą zimne, obierz je ze skóry i zetrzyj na drobnej tarce. Korzeń chrzanu umyj, obierz i zetrzyj na tarce (na najdrobniejszych oczkach). Możesz też użyć gotowego chrzanu ze słoika.

3. Połącz starty chrzan z burakami. Dodawaj go stopniowo, regulując stopień ostrości. Na koniec dopraw sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Przełóż do słoików i wstaw do lodówki. W zakręconych słoikach ćwikła może stać nawet kilka miesięcy.

--

Źródło: Przyślij Przepis

--

Zobacz też: Przepis na domowy chrzan >>>

Jak zrobić domowy majonez? >>>