Ćwikła z chrzanem - składniki:
- 1 kg buraków
- 200 g chrzanu – korzeń lub gotowy w słoiku
- sok z połowy cytryny
- sól, pieprz do smaku
Ćwikła z chrzanem - przygotowanie:
1. Buraki umyj, zawiń w folię aluminiową i piecz w piekarniku w 180 stopniach przez ok. 1-1,5 godziny. Czas pieczenia jest uzależniony od wielkości buraków – im większe, tym dłużej). Wyjmij z piekarnika i odstaw do wystudzenia.
2. Gdy buraki będą zimne, obierz je ze skóry i zetrzyj na drobnej tarce. Korzeń chrzanu umyj, obierz i zetrzyj na tarce (na najdrobniejszych oczkach). Możesz też użyć gotowego chrzanu ze słoika.
3. Połącz starty chrzan z burakami. Dodawaj go stopniowo, regulując stopień ostrości. Na koniec dopraw sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Przełóż do słoików i wstaw do lodówki. W zakręconych słoikach ćwikła może stać nawet kilka miesięcy.
--
Źródło: Przyślij Przepis
--
Zobacz też: Przepis na domowy chrzan >>>
Komentarze