Są bogatym źródłem witamin i minerałów niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Ale mają też supermoce: chronią przed promieniowaniem UV i nowotworami. Jak zachować smak i właściwości pomidorów na dłużej?

Co można zrobić z pomidorów? Przetwory!

Jakie przetwory z pomidorów? Odpowiedź na to pytanie nie będzie jednoznaczna. Wiele zależy od tego, jakie smaki najbardziej do nas przemawiają. Możemy przygotować ciekawe przetwory z pomidorów, takie jak kiszone pomidory. Możemy także zdecydować się na aromatyczne pomidory na zimę, które doskonale sprawdzą się jako dodatek do sosów i zup. Ważnym punktem przy przygotowywaniu przetworów z pomidorów jest ich zakup. Warto znać kilka najważniejszych zasad, które pomogą nam wybrać najlepsze i najbardziej soczyste okazy.

Przetwory z pomidorów – jak kupować pomidory?

  1. Gdy wybieramy pomidory na straganie, zwróćmy uwagę, aby nie były twarde lub nie w pełni dojrzałe.
  2. Jeśli zdarzyło nam się zakupić niedojrzałe pomidory, pozostawmy je na parapecie okiennym przez kilka dni. Wkrótce powinny nabrać właściwego koloru i smaku.
  3. Możemy być zaskoczeni, ale okazuje się, że ma znacznie, w jaki sposób kroimy pomidory. Wyglądają ładniej i tracą mniej soku, gdy kroimy je w poprzek gniazd nasiennych. Oznacza to, że miejsce, gdzie znajdował się ogonek, powinno znajdować się pośrodku pierwszego plastra.
  4. Wybierając pomidory do konkretnego dania, weźmy pod uwagę, że mniejsze pomidory są zazwyczaj słodsze, mają więcej aromatu i smaku.

Co zapewnia niepowtarzalny smak pomidorów?

Otóż pomidory zawierają naturalny kwas glutaminowy aminokwas nadający im charakterystyczny smak. Im bardziej dojrzałe pomidory, tym więcej mają smaku i kwasu glutaminowego. Warto pamiętać, że smakiem pomidorów możemy się cieszyć także w zimie, przygotowując w sezonie zapasy suszonych pomidorów w zalewie czy domowy keczup.

Kiedy robić przetwory z pomidorów?

Sierpień to najlepszy czas dla miłośników pomidorów, które dają ogromne możliwości kulinarne. Świeże pomidory w tym miesiącu smakują najlepiej, dlatego będą idealnym dodatkiem do kanapek, sałatek czy zup. Jeżeli chcemy zamknąć ich smak na dłużej możemy przygotować na przykład przecier, który będzie doskonałą bazą do pysznej zupy pomidorowej czy domowych sosów. Pomidory można przygotować nie tylko na słono, ale również na słodko w formie dżemu lub marynaty. Z kolei drobne pomidorki koktajlowe doskonale nadają się do suszenia.

Kiszone pomidory – przepis

Składniki:

  • ok. 2 kg podobnej wielkości pomidorów (najlepiej niespecjalnie dużych),
  • 2 l wody,
  • 4 łyżki soli kamiennej,
  • duża główka czosnku,
  • kilka baldachów kopru,
  • garść ziaren gorczycy

Wykonanie:

Pomidory opłucz i osusz. Wodę zagotuj z solą i wystudź. Czosnek rozdziel na ząbki, każdy obierz. Pomidory włóż do wyparzonych słoików. Do każdego dodaj czosnek, koper i ziarna gorczycy. Wlej wodę. Pomidory pasteryzuj ok. 10 minut od zagotowania. Wyjmij i odstaw do góry dnem do wystygnięcia.

Przecier z pomidorów – przepis

Składniki:

  • pomidory,
  • 1-2 łyżki oliwy lub oleju,
  • sól,
  • cukier,
  • suszone zioła (np. prowansalskie, tymianek),
  • kilka ząbków czosnku (niekonieczne)

Sposób przygotowania:

Pomidory opłucz i osusz. Usuń szypułki i pokrój w ćwiartki. Piekarnik rozgrzej do 200 st. C. Blachę wyłóż papierem do pieczenia i porządnie polej oliwą lub olejem. Wstaw do piekarnika i podgrzewaj, aż tłuszcz mocno się rozgrzeje. Wtedy rozłóż na blasze pomidory. Posyp je lekko solą, cukrem i ziołami i ewentualnie pokrojonymi w kawałki ząbkami czosnku. Wstaw na 25 minut do piekarnika. Zawartość blachy przełóż następnie do garnka, zmiksuj, po czym zagotuj. Gorącą masę przelej do wyparzonych słoików. Słoiki zakręć i ustaw do góry dnem. Odstaw do wystygnięcia. Pomidorową masę możesz też ostudzić i napełnić foremki do kostek lodów lub innych nadających się do przechowywania w zamrażalniku pojemników. Dorze zamroź, a potem ewentualnie przełóż do woreczków. Przechowuj w zamrażarce.

>>> Więcej przepisów na przetwory z pomidorów znajdziesz w naszej galerii <<<

Dżem z zielonych pomidorów – przepis

Składniki:

  • 1 kg zielonych (niedojrzałych) pomidorów
  • 0,5 limonki
  • 0,5 cytryny
  • 500 g cukru trzcinowego

Wykonanie:

Umyte zielone pomidory pokroić w drobną kostkę i wrzucić na głęboką patelnię. Z przygotowanych cytrusów wycisnąć sok oraz zetrzeć skórkę z połowy cytryny. Na patelnię dorzucić sok z cytryny i limonki, startą skórkę oraz połowę przygotowanego cukru. Całość gotować przez ok 1,5h do momentu aż pomidory staną się miękkie i nabiorą żółtawego koloru. Dodać pozostałą część cukru trzcinowego i gotować jeszcze chwilę. Uwaga! Aby zachować wyrazisty charakter dżemu, nie powinno się doprowadzić do utworzenia gładkiej masy. Pozostawione pestki oraz chrupkie kawałki pomidorów uczynią Wasz pomidorowy dżem naprawdę wyjątkowym. Konfiturę nałożyć do słoików, zakręcić i odstawić do góry dnem aż do momentu ostygnięcia. Tak przygotowany dżem podawać ze świeżym chlebem lub zestawem serów. Smacznego!

Sok z pomidorów – przepis

Składniki:

  • 2 kg pomidorów malinowych
  • 1 i ½ l wody
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu

Wykonanie:

Pomidory sparzamy wrzątkiem i obieramy ze skóry. Usuwamy gniazda nasienne i kroimy na ósemki. Pomidory przekładamy do garnka i zalewamy wodą. Gotujemy, dodaj cukier, doprawiamy solą i pieprzem. Zmniejszamy ogień i gotujemy na małym ogniu ok. 40 minut. Po tym czasie pomidory miksujemy i przecedzamy. Przelewamy do butelek i przechowujemy w lodówce.

Pomidory – właściwości

Pomidory to wartościowe i smaczne warzywa! Obfitują w przeciwutleniacze i beta-karoten, substancje chroniące przed szkodliwym działaniem promieni UV. Poza tym pomidory mają mnóstwo witaminy C, E oraz z grupy B (działają korzystnie na układ nerwowy), w tym witaminy PP (wpływa na metabolizm cukru i cholesterolu we krwi) oraz witaminy K (ma właściwości przeciwkrzepliwe). Pomidory są bogatym źródłem potasu wapnia, magnezu, żelaza oraz rzadko spotykanych w produktach spożywczych mikroelementów takich jak mangan, miedź czy kobalt. Dzięki likopenowi pomidory pomagają zapobiegać nowotworom, w tym rakowi prostaty.

Sprawdź też: