1. Tarta z kremem czekoladowym na orzechowym spodzie

Składniki:
½ szklanki wiórków kokosowych
1 ½ szklanki mielonych migdałów
szczypta soli
2 łyżki syropu klonowego
2 łyżki oleju kokosowego
½ szklanki mleka kokosowego
2 łyżki syropu klonowego
150 g czekolady gorzkiej
Do dekoracji: maliny, jeżyny, płatki migdałów
Przygotowanie:
Przygotować spód. Wiórki kokosowe i mielone migdały oraz szczyptę soli zmiksować. Dodać syrop klonowy i olej kokosowy, ponownie całość zmiksować, aż ciasto będzie zbite. Na wysmarowaną olejem koksowym formę o średnicy 21 cm wyłożyć przygotowane ciasto i docisnąć do dna i boków.
Piec 20 min w piekarniku nagrzanym do 180º C. Przygotować krem. Do miski włożyć połamaną czekoladę. W rondlu zagotować mleko kokosowe wraz z syropem klonowym. Kiedy płyn zacznie bulgotać zalać nim przygotowaną czekoladę. Poczekać minutę po czym całość wymieszać aby powstała gładka masa. Zalać nią upieczony, wystudzony spód. Tartę udekorować malinami, jeżynami i podprażonymi płatkami migdałów.
2. Brownie na powidłach

Składniki:
1¼ szklanki domowych powideł śliwkowych
1 szklanka dropsów czekoladowych lub posiekanej gorzkiej czekolady
¾ szklanki cukru trzcinowego
¼ szklanki mleka sojowego
½ szklanki oleju rzepakowego
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
1½ szklanki maki pszennej razowej
¼ szklanki kakao
¼ łyżeczki sody oczyszczonej
¼ łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
1 szklanka jagód/borówek
Przygotowanie:
Piekarnik nastawić na temperaturę 180 º C. Formę o wymiarach 20 x 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Roztopić ¾ szklanki dropsów czekoladowych (pozostałą ¼ szklanki dropsów pozostawić do posypania ) w kąpieli wodnej lub w mikrofali ustawiając ja na 1 minutę. Przestudzić.
W dużej misce połączyć ze sobą mleko sojowe, cukier, olej rzepakowy i ekstrakt z wanilii. Miksować całość około 2 minut. W drugiej misce przesiać mąkę, sól, proszek i sodę. Mieszankę dodać na masy z powidłami i ponownie całość zmiksować przez minutę. Dodać roztopioną czekoladę i całość wymieszać aż składniki się połączą. Masę przelać do przygotowanej formy, posypać jagodami i pozostałymi dropsami czekoladowymi. Piec 45 minut. Wyjąć i ostudzić.
3. Ciasto czekoladowe dla dwojga

Składniki:
½ szklanki mielonych migdałów
3 łyżki oleju kokosowego
3 łyżki miodu
50 g czekolady 70%
1 jajko
½ łyżeczki cynamonu
szczypta soli
szczypta pieprzu cayenne
Przygotowanie:
Piekarnik nagrzać do temperatury 180 ° C. Do miski włożyć 3 łyżki oleju kokosowego, 3 łyżki miodu i czekoladę. Rozpuścić w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce nastawiając ją 3 razy na 30 sekund. Dobrze wymieszać. W drugiej misce za pomocą trzepaczki ubić jedno jajko. Następnie dodać ½ szklanki mielonych migdałów, sól i pozostałe przyprawy. Następnie dodać mieszaninę czekolady i całość wymieszać do połączenia. Dwa ramekiny (kokilki) wysmarować od wewnątrz odrobiną oleju kokosowego i wlać do nich przygotowane ciasto. Piec przez 35 minut, aż wykałaczka włożona w środek jest sucha i czysta.
Szukasz więcej pomysłów na fit desery? Sprawdź też przepis na lody spalające tłuszcz.
Zdjęcia oraz przepisy pochodzą z książki "Fit słodkości" Kingi Paruzel. Autorka jest znaną blogerką kulinarną i finalistką polskiej edycji programu "MasterChef". W swojej książce prezentuje przepisy na słodkie wypieki i desery, które są zdrowe i nie szkodzą sylwetce. Książka ukazała się nakładem wydawnictwa Burda Publishing Polska.
Komentarze