Brak słońca, ograniczony dostęp do świeżych warzyw i owoców, zanieczyszczenia powietrza to częste elementy towarzyszące zimie, które wpływają na funkcjonowanie organizmu. Dlatego wraz z rozpoczynającą się wiosną warto naturalnie wspomóc proces oczyszczenia organizmu dietą bogatą w owoce, warzywa i soki. Produkty te są dobrym źródłem antyoksydantów, które neutralizują wolne rodniki wspierając oczyszczanie organizmu. Czym są antyoksydanty oraz które warzywa, owoce i soki są ich dobrym źródłem, podpowiada dr Katarzyna Stoś, prof. nadzw. Instytutu Żywności i Żywienia.

Co powoduje, że organizm potrzebuje oczyszczenia?

 – Organizm ludzki często narażony jest na zwiększoną liczbę wolnych rodników, które negatywnie wpływają na prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Wolne rodniki powstają w komórkach naszego organizmu, ale również dostarczane są z zewnątrz poprzez zanieczyszczone środowisko, dym tytoniowy i inne źródła. Posiadamy pewne mechanizmy obronne, ale jeżeli wolnych rodników jest w nadmiarze nasz organizm nie jest w stanie uruchomić sprawnie działających mechanizmów antyoksydacyjnych i pojawia się stres oksydacyjny, który sprzyja rozwojowi różnych chorób na przykład: nowotworów, chorób układu nerwowego, zaburzenia odporności, miażdżycy, choroby niedokrwiennej serca – tłumaczy dr Katarzyna Stoś, prof. nadzw. Instytutu Żywności i Żywienia.

Czym są antyoksydanty?

To sposób na neutralizację wolnych rodników. Antyoksydanty zwane także przeciwutleniaczami, są to związki chemiczne, które mogą być dostarczane wraz z pożywieniem. Do najważniejszych antyoksydantów zalicza się witaminy: A, C, E, beta-karoten, selen oraz flawonoidy.

W jakich produktach można znaleźć antyoksydanty?

Najwięcej antyoksydantów dostarczają warzywa, owoce, a także przetwory z nich pochodzące (np. soki). Spożywając paprykę, pomidory, brokuły, kapustę, zieloną pietruszkę, a także owoce cytrusowe, czarną porzeczkę, truskawkę czy aronię dostarczymy do naszego organizmu witaminę C. Dobrym sposobem na uzupełnienie witaminy C może być również sok pomarańczowy. Szklanka soku zabezpiecza ok. 50%-60% dziennego zapotrzebowania na tę witaminę. Niektóre warzywa np. papryka czerwona i zielona pietruszka zawierają witaminę E. Witamina ta pomaga w ochronie komórek przed stresem oksydacyjnym. Beta-karotenu (prowitamina A) dostarczają czerwone i pomarańczowe warzywa oraz owoce, jak np. marchew, papryka, dynia, mango, morele. Zapotrzebowanie na witaminę A, wynosi 800 µg dziennie na osobę. Można dostarczyć je pijąc np. szklankę soku marchwiowego. - Warto także wspomnieć o flawonoidach, które występują w produktach kolorowych. Warto wyróżnić te o barwie czerwonej i fioletowej, takich jak np.: aronia, czarna porzeczka, papryka czerwona, pomidory oraz brokuły, a także w sokach z nich otrzymanych oraz w mętnym soku jabłkowym – dodaje prof. Stoś.

--

Źródło: materiały prasowe "5 porcji zdrowia"