Spis treści:

  1. Nalewka z derenia
  2. Nalewka z derenia z miodem
  3. Nalewka z derenia z cynamonem

Nalewka dereniowa

Składniki:

  • 1kg owoców derenia
  • 500ml spirytusu
  • 500 ml żytniówki
  • 500 g cukru kryształ

Przygotowanie:

  1. Dereń powinien być dokładnie wymyty i ponakłuwany za pomocą widelca lub wykałaczki. Skórka jest dość twarda i w ten sposób uzyskamy więcej soku. Ostatecznie możemy je lekko zmiażdżyć tak, aby nie dociskać za mocno.
  2. Przekładamy do dużego słoja, który uprzednio został wyparzony. Zalewamy spirytusem i żytniówką. Odstawiamy zakręcony słój na około 2-3 miesiące, aby nalewką naciągnęła kolorem. Po tym czasie zlewamy alkohol.
  3. Owoce dociskamy i mieszamy z cukrem do uzyskania większej ilości soku. Zlewamy sok razem z alkoholem i odstawiamy na około miesiąc.
  4. Po tym czasie filtrujemy za pomocą sitka lub filtra do kawy. Zlewamy do słoja.
  5. Tak przygotowaną nalewkę odstawiamy na przynajmniej rok - w jej przypadku, im dłużej pozostanie w procesie dojrzewania, tym lepszy i głębszy smak.

Dereniówka na miodzie

Składniki:

  • 1kgowoców derenia
  • 600 ml spirytusu
  • 400 ml wódki
  • 3/4 szklanki miodu wielokwiatowego lub gryczanego ( zwiększa intensywność smaku nalewki)

Przygotowanie:

  1. Dereń powinien być dokładnie wymyty i ponakłuwany za pomocą widelca lub wykałaczki. Skórka jest dość twarda i w ten sposób uzyskamy więcej soku.
  2. Ostatecznie możemy je lekko zmiażdżyć tak, aby nie dociskać za mocno. Przekładamy do dużego słoja, który uprzednio został wyparzony.
  3. Zalewamy spirytusem i wódką. Odstawiamy zakręcony słój na około 2-3 miesiące, aby nalewką naciągnęła kolorem. Po tym czasie zlewamy alkohol.
  4. Owoce dociskamy i mieszamy z miodem do uzyskania większej ilości soku. Miód możemy dowolnie zmieniać od rodzaju intensywności, jaki chcemy uzyskać.
  5. Spadziowy i gryczany będzie najlepszy do mocnego, charakterystycznego posmaku. Zlewamy sok razem z alkoholem i odstawiamy na około miesiąc.
  6. Po tym czasie filtrujemy za pomocą sitka lub filtra do kawy. Zlewamy do słoja. Tak przygotowaną nalewkę odstawiamy na przynajmniej rok.

Nalewka z derenia z cynamonem

Składniki:

  • 1kg owoców derenia
  • 500 ml spirytusu
  • 500 ml wódki
  • 3 laski cynamonu cejlońskiego
  • laska wanilii

Przygotowanie:

  1. Dereń powinien być dokładnie wymyty i ponakłuwany za pomocą widelca lub wykałaczki. Skórka jest dość twarda i w ten sposób uzyskamy więcej soku. Ostatecznie możemy je lekko zmiażdżyć tak, aby nie dociskać za mocno.
  2. Przekładamy do dużego słoja, który uprzednio został wyparzony. Zalewamy spirytusem i wódką. Odstawiamy zakręcony słój na około 2-3 miesiące, aby nalewką naciągnęła kolorem.
  3. Po tym czasie zlewamy alkohol. Owoce dociskamy i mieszamy z cukrem do uzyskania większej ilości soku. Dodajemy cynamon cejloński i wanilię w laskach.
  4. Delikatnie nacinamy wanilię pozostawiając w środku ziarenka. Zlewamy sok razem z alkoholem i odstawiamy na około miesiąc. Po tym czasie filtrujemy za pomocą sitka lub filtra do kawy. Zlewamy do słoja.
  5. Tak przygotowaną nalewkę odstawiamy na przynajmniej rok - w jej przypadku, im dłużej pozostanie w procesie dojrzewania, tym lepszy i głębszy smak.