Spis treści:
Nalewka dereniowa
Składniki:
- 1kg owoców derenia
- 500ml spirytusu
- 500 ml żytniówki
- 500 g cukru kryształ
Przygotowanie:
- Dereń powinien być dokładnie wymyty i ponakłuwany za pomocą widelca lub wykałaczki. Skórka jest dość twarda i w ten sposób uzyskamy więcej soku. Ostatecznie możemy je lekko zmiażdżyć tak, aby nie dociskać za mocno.
- Przekładamy do dużego słoja, który uprzednio został wyparzony. Zalewamy spirytusem i żytniówką. Odstawiamy zakręcony słój na około 2-3 miesiące, aby nalewką naciągnęła kolorem. Po tym czasie zlewamy alkohol.
- Owoce dociskamy i mieszamy z cukrem do uzyskania większej ilości soku. Zlewamy sok razem z alkoholem i odstawiamy na około miesiąc.
- Po tym czasie filtrujemy za pomocą sitka lub filtra do kawy. Zlewamy do słoja.
- Tak przygotowaną nalewkę odstawiamy na przynajmniej rok - w jej przypadku, im dłużej pozostanie w procesie dojrzewania, tym lepszy i głębszy smak.
Dereniówka na miodzie
Składniki:
- 1kgowoców derenia
- 600 ml spirytusu
- 400 ml wódki
- 3/4 szklanki miodu wielokwiatowego lub gryczanego ( zwiększa intensywność smaku nalewki)
Przygotowanie:
- Dereń powinien być dokładnie wymyty i ponakłuwany za pomocą widelca lub wykałaczki. Skórka jest dość twarda i w ten sposób uzyskamy więcej soku.
- Ostatecznie możemy je lekko zmiażdżyć tak, aby nie dociskać za mocno. Przekładamy do dużego słoja, który uprzednio został wyparzony.
- Zalewamy spirytusem i wódką. Odstawiamy zakręcony słój na około 2-3 miesiące, aby nalewką naciągnęła kolorem. Po tym czasie zlewamy alkohol.
- Owoce dociskamy i mieszamy z miodem do uzyskania większej ilości soku. Miód możemy dowolnie zmieniać od rodzaju intensywności, jaki chcemy uzyskać.
- Spadziowy i gryczany będzie najlepszy do mocnego, charakterystycznego posmaku. Zlewamy sok razem z alkoholem i odstawiamy na około miesiąc.
- Po tym czasie filtrujemy za pomocą sitka lub filtra do kawy. Zlewamy do słoja. Tak przygotowaną nalewkę odstawiamy na przynajmniej rok.
Nalewka z derenia z cynamonem
Składniki:
- 1kg owoców derenia
- 500 ml spirytusu
- 500 ml wódki
- 3 laski cynamonu cejlońskiego
- laska wanilii
Przygotowanie:
- Dereń powinien być dokładnie wymyty i ponakłuwany za pomocą widelca lub wykałaczki. Skórka jest dość twarda i w ten sposób uzyskamy więcej soku. Ostatecznie możemy je lekko zmiażdżyć tak, aby nie dociskać za mocno.
- Przekładamy do dużego słoja, który uprzednio został wyparzony. Zalewamy spirytusem i wódką. Odstawiamy zakręcony słój na około 2-3 miesiące, aby nalewką naciągnęła kolorem.
- Po tym czasie zlewamy alkohol. Owoce dociskamy i mieszamy z cukrem do uzyskania większej ilości soku. Dodajemy cynamon cejloński i wanilię w laskach.
- Delikatnie nacinamy wanilię pozostawiając w środku ziarenka. Zlewamy sok razem z alkoholem i odstawiamy na około miesiąc. Po tym czasie filtrujemy za pomocą sitka lub filtra do kawy. Zlewamy do słoja.
- Tak przygotowaną nalewkę odstawiamy na przynajmniej rok - w jej przypadku, im dłużej pozostanie w procesie dojrzewania, tym lepszy i głębszy smak.
Komentarze