Tym słodkim co nieco idealnie podkreślisz specjalną okazję - tort wiśniowy to doskonały deser na Dzień Matki, Dzień Dziecka albo uroczystość Pierwszej Komunii. Ten wyjątkowo lekki deser przygotujesz w niecałe 40 minut i bez użycia piekarnika.

Składniki:

- 125 g herbatników maślanych
- 50 g orzechów włoskich l125 g masła
- 10 listków białej żelatyny l laska wanilii
- 600 g jogurtu l łyżka soku z cytryny
- łyżeczka skórki startej z cytryny
- 100 g cukru l 350 g wiśni w syropie
- 200 ml kremówki l wiórki czekoladowe
- cukier puder do dekoracji

Sposób przygotowania:

1. Herbatniki wsypać do torebki i pokruszyć tłuczkiem do mięsa. Orzechy posiekać. Masło roztopić i wymieszać z herbatnikami oraz orzechami. Tortownicę w kształcie serca wyłożyć masą herbatnikową, docisnąć. Owinąć folią i wstawić do lodówki.

2. 7 listków żelatyny namoczyć w niewielkiej ilości wody. Wanilię przeciąć wzdłuż, wyskrobać miąższ i wymieszać go z jogurtem, sokiem i skórką z cytryny oraz cukrem. Wiśnie odcedzić (syrop zachować). Żelatynę podgrzać, dodać 3 łyżki jogurtu, wymieszać i połączyć z pozostałym jogurtem. Wstawić do lodówki na 10 minut.

3. Kremówkę ubić na sztywno. Połączyć z lekko ścinającą się masą jogurtową i wiśniami. Masę rozsmarować na spodzie. Wstawić do lodówki na 3 godziny.

4. Resztę żelatyny rozpuścić w syropie wiśniowym. Podgrzać, przestudzić i kleksami płynu ozdobić powierzchnię ciasta. Dodatkowo można udekorować wierzch ciasta wiśniami. Ponownie wstawić do lodówki. Ciasto wyjąć z tortownicy, posypać wiórkami czekoladowymi i cukrem pudrem.