DIETA 1000 kcal - uniwersalna i bardzo prosta

Ten sposób odchudzania uważany jest za jeden z bezpieczniejszych. Choć dostarcza niewiele kalorii, zawiera wszystkie niezbędne składniki odżywcze. To odróżnia go od tzw. monodiet, które mogą prowadzić do tego, że organizm zamiast tłuszczu spala białko (mięśnie). Dietę mogą stosować wszystkie osoby zdrowe, oprócz kobiet w ciąży i karmiących piersią.

Dieta 1000 kcal najlepiej sprawdzi się u osób, które są silnie zmotywowane. Wymaga dużego ograniczenia zjadanych do tej pory porcji posiłków, całkowitej rezygnacji ze słodyczy i tłustych wędlin oraz ograniczenia soli. Jeśli chcesz na nią przejść, zaopatrz się w wagę i tabelę kaloryczności produktów, bo będą ci one potrzebne.

Zjadasz 5 posiłków dziennie, a każda przekąska traktowana jest jak posiłek. Nie zapominaj też o piciu wody, od 2 do 3 litrów dziennie. Ułatwi ona oczyszczanie organizmu i zwiększy uczucie sytości między posiłkami. Jeśli nie cierpisz na przewlekłą chorobę lub zaburzenia metaboliczne, niskokaloryczne menu możesz stosować przez miesiąc (bez konieczności konsultacji z lekarzem), łykając jednocześnie suplementy diety zawierające minerały i witaminy, których może brakować w codziennym jadłospisie.

Jeśli na diecie 1000 kcal chcesz być dłużej, poradź się specjalisty i wykonaj badania ogólne krwi i moczu. Pamiętaj także, że po 2–3 miesiącach odchudzające menu przestaje „działać”, ponieważ twój metabolizm ulega spowolnieniu i organizm zaczyna magazynować kalorie.

ZREZYGNUJ Z FORSOWNYCH TRENINGÓW

Podczas diety dostarczasz organizmowi niezbędną porcję energii, która pozwala mu funkcjonować. Niestety, nie wystarcza jej na regularne, wymagające treningi i ćwiczenia. Możesz spacerować, pływać rekreacyjnie, relaksować się podczas seansów jogi. Inny rodzaj gimnastyki mógłby spowodować zawroty głowy, osłabienie lub nawet omdlenie.

Dieta 1000 kcal  - przykładowe menu na 7 dni

PONIEDZIAŁEK

ŚNIADANIE:

  • omlet z 2 białek usmażony na połowie łyżeczki oleju rzepakowego, posmarowany niskosłodzonym dżemem czy konfitura o dowolnym smaku
  • szklanka mleka odtłuszczonego lub 0,5 proc.
  • mała gruszka albo jabłko

II ŚNIADANIE:

  • kromka chleba graham z łyżeczką margaryny, plastrem polędwicy z kurczaka (30 g), kilkoma plasterkami ogórka zielonego
  • szklanka czarnej lub zielonej herbaty

OBIAD:

  • kubek zupy kremu z zielonego groszku (z mrożonki)
  • 100 g filetu z dorsza pieczonego (w folii) z jabłkiem
  • 2 małe, gotowane w skórce ziemniaki
  • sałatka z dwóch pomidorów i 1/4 małej cebuli
  • szklanka herbaty miętowej

PODWIECZOREK:

  • duże jabłko pieczone z miodem i cynamonem

KOLACJA:

  • opakowanie chudego twarożku typu grani z dużym pomidorem

WTOREK

ŚNIADANIE:

  • 2 kromki pumpernikla posmarowane cienko masłem roślinnym, z dwoma plastrami chudej drobiowej wędliny
  • pół papryki czerwonej
  • szklanka kawy zbożowej z mlekiem 0,5 proc. lub odtłuszczonym

II ŚNIADANIE:

  • kubek jogurtu naturalnego bez cukru
  • 3 łyżki płatków owsianych błyskawicznych
  • 3 suszone śliwki
  • szklanka wody z cytryną

OBIAD:

  • krupnik ugotowany na ćwiartce kurczaka bez skóry (np. podudziu), małym pęczku włoszczyzny, z dwoma ziemniakami pokrojonymi w kostkę i 20 g kaszy jęczmiennej

PODWIECZOREK:

  • warzywa pieczone w piekarniku – papryka, pół cukinii, cebula, pół bakłażana
  • szklanka zielonej herbaty

KOLACJA:

  • 5 pierogów leniwych
  • szklanka czarnej herbaty bez cukru

ŚRODA

ŚNIADANIE:

  • bułka pełnoziarnista z masłem roślinnym, z 2 plastrami gotowanej chudej szynki i plasterkami świeżego lub kiszonego ogórka
  • szklanka mleka 0,5 proc. tłuszczu

II ŚNIADANIE:

  • duże jabłko
  • szklanka soku z pomarańczy bez cukru

OBIAD:

  • 100 g piersi kurczaka uduszonej na łyżeczce oliwy i posypanej majerankiem
  • pół szklanki gotowanego ryżu
  • średni pomidor pokrojony w plastry
  • szklanka zielonej herbaty

PODWIECZOREK:

  • garść borówek amerykańskich

KOLACJA:

  • 100 g tuńczyka w sosie własnym z 2 łyżkami kukurydzy z puszki, 2 łyżkami gotowanego ryżu, skropionego sokiem z cytryny i oprószonego świeżo zmielonym pieprzem

CZWARTEK

ŚNIADANIE:

  • tost z razowej mąki, posmarowany cienko masłem roślinnym, z łyżeczką niskosłodzonego dżemu o dowolnym smaku
  • szklanka kawy zbożowej z odtłuszczonym mlekiem
  • małe jabłko

II ŚNIADANIE:

  • 2 mandarynki
  • garść rodzynek

OBIAD:

  • 80 g polędwicy wieprzowej grillowanej lub pieczonej w piekarniku, posypanej ziołami
  • gotowany ziemniak
  • szklanka herbaty miętowej

PODWIECZOREK:

  • garść łuskanych nasion dyni i słonecznika

KOLACJA:

  • opakowanie naturalnego twarożku z pomidorem

PIĄTEK

ŚNIADANIE:

  • szklanka chudego mleka z 5 łyżkami płatków owsianych
  • kilka truskawek świeżych lub mrożonych (można je dodać do mleka i płatków)
  • szklanka wody z cytryną

II ŚNIADANIE:

  • dwie kromki pumpernikla posmarowane odtłuszczonym serkiem naturalnym lub ziołowym
  • dwa plastry szynki miodowej z drobiu
  • dwa liście sałaty i kilka plasterków zielonego ogórka

OBIAD:

  • 100 g filetu z dorsza lub morszczuka pieczonego (w folii) z ziołami i skropionego cytryną
  • ziemniak gotowany w skórce
  • szklanka surówki z kapusty kiszonej skropionej oliwą i oprószonej świeżo zmielonym pieprzem

PODWIECZOREK:

  • grejpfrut

KOLACJA:

  • opakowanie serka grani z połową czerwonej papryki

SOBOTA

ŚNIADANIE:

  • 2 kromki pełnoziarnistego chleba z 2 plastrami chudego twarogu i plastrami pomidora
  • mała gruszka
  • zielona herbata

II ŚNIADANIE:

  • pół puszki tuńczyka w sosie własnym z 2 łyżkami kukurydzy, 2 łyżkami brązowego ryżu, posiekanym szczypiorkiem i łyżką jogurtu typu greckiego
  • szklanka wody z cytryną

OBIAD:

  • 100 g filetu z piersi kurczaka,
  • przygotowanego na grillowej patelni lub upieczonego z dowolnymi ziołami w piekarniku
  • trzy różyczki gotowanego kalafiora
  • szklanka soku pomidorowego bez soli

PODWIECZOREK:

  • sałatka z pomidora z cebulką, skropiona oliwą, octem balsamicznym i cytryną, posypana posiekaną świeżą bazylią

KOLACJA:

  • 2 plastry pieczonego schabu z sałatką ze świeżego ogórka z pieprzem

NIEDZIELA:

ŚNIADANIE:

  • omlet z dwóch białek, z 4 pokrojonymi w plasterki pieczarkami
  • szklanka soku wielowarzywnego

II ŚNIADANIE:

  • 2 kromki chleba graham posmarowane cienko masłem roślinnym, 2 plastry chudej wędliny drobiowej, łyżeczką chrzanu
  • pomidor

OBIAD:

  • 100 g filetu z łososia grillowanego na patelni bez tłuszczu lub upieczonego w folii
  • pół paczki mrożonych warzyw na patelnie przygotowanych na łyżeczce oleju rzepakowego

PODWIECZOREK:

  • jogurt naturalny
  • jabłko

KOLACJA:

  • miseczka zupy kremu z pomidorów (przygotowanej z pomidorów w puszce, bez skórki) z odrobiną oliwy i świeżą kolendrą