Ten sposób odchudzania ma wielu zwolenników. Dieta ogranicza bowiem liczbę zjadanych codziennie kalorii, ale nie przypomina głodówki. Codzienny jadłospis to 600 –800 kcal mniej niż zwykle jemy, sięgając nierzadko po żywność przetworzoną czy fast foody. Idea odchudzającego menu jest przygotowywanie posiłków ze świeżych warzyw i dobrego gatunkowo mięsa, tak by dania były jak najbogatsze w składniki odżywcze.

Dla kogo dieta 1200 kcal

Dieta 1200 kcal sprawdzi się w wypadku tych wszystkich, którzy chcą się pozbyć kilku centymetrów w biodrach, ale nie są w stanie przetrwać na diecie wymagającej więcej wyrzeczeń. Taka porcja kalorii powoduje, że możesz też chodzić na fitness lub siłownię 2–3 razy w tygodniu. To jadłospis dla każdej zdrowej i dorosłej osoby (oprócz kobiet w ciąży i karmiących piersią). U osób cierpiących na jakąś dolegliwość przed rozpoczęciem diety konieczna jest konsultacja z lekarzem. Po dwóch tygodniach odchudzania do codziennego menu warto włączyć suplementy witaminowo-mineralne. Zwłaszcza gdy regularnie ćwiczymy i zapotrzebowanie organizmu na składniki odżywcze jest większe.

WAŻNA LICZBA POSIŁKÓW

Podczas odchudzania istotne jest nie tylko, co i ile jemy, ale też kiedy to robimy. By uruchomić spowolniony metabolizm i dać przemianie materii „kopa”, powinniśmy jeść 5 posiłków dziennie (II śniadanie i podwieczorek też są posiłkami), co 3–4 godziny. To maksymalny czas przerwy, bo potem organizm zaczyna magazynować zapasy w obawie, że więcej pożywienia nie dostanie. Ostatni posiłek postaraj się zjeść 2–3 godziny przed pójściem spać, by dać czas układowi trawiennemu na spalenie go. Jeśli będziesz czuła się głodna, wypij wodę z cytryną lub herbatkę ziołową, np. z melisy.

ZMIENIAJ RODZAJ TRENINGU

Jeśli dłuższy czas wykonujesz te same ćwiczenia, przestają one przynosić efekty. Na diecie 1200 kcal wybierz gimnastykę, która doda ci gracji i wysmukli linię, ale zanadto cię nie zmęczy, np. pływanie, jogę czy pilates. Wykonuj je na zmianę z jednym w tygodniu treningiem na siłowni lub bardziej forsownymi zajęciami fitness.

Dieta 1200 kcal - przykładowe menu na 7 dni

PONIEDZIAŁEK

ŚNIADANIE:

  • jajko w koszulce
  • brokuł gotowany na parze przez 3–4 minuty
  • grillowany pomidor posypany połową łyżeczki startego parmezanu
  • szklanka zielonej herbaty

II ŚNIADANIE:

  • garść orzechów włoskich
  • szklanka soku z pomarańczy bez cukru

OBIAD:

  • sałatka z wędzonym łososiem: 50 g łososia, garść liści świeżego szpinaku, 5 pomidorków koktajlowych, połowa dojrzałego awokado, połowa czerwonej papryki, garść kiełków fasoli mung, garść pestek słonecznika, garść prażonych orzeszków pinii; całość skropiona sokiem z cytryny i oliwą

PODWIECZOREK:

  • garść borówek amerykańskich

KOLACJA:

  • 100 g grillowanego, marynowanego kurczaka
  • sałatka z rukoli i czerwonej cebuli z odrobiną octu balsamicznego

WTOREK

ŚNIADANIE:

  • 2 łyżki płatków owsianych moczonych wcześniej przez noc, 2 orzechy brazylijskie, 2 orzechy włoskie, 2 migdały, łyżeczka siemienia lnianego, łyżeczka pestek dyni, łyżeczka nasion chia – wszystko zmiksowane na koktajl z 60 ml mleka kokosowego i 60 ml wody

II ŚNIADANIE:

  • garść orzechów pekan

OBIAD:

  • sałatka z 20 g fasolki szparagowej (świeżej lub mrożonej), 2 pomidorów, 100 g gotowanego filetu z piersi indyka, ząbka czosnku, papryczki chili, skropioną sokiem z limonki i oliwą, posypaną posiekaną kolendrą

PODWIECZOREK:

  • garść malin

KOLACJA:

  • 100 g chudej wołowiny usmażonej na łyżeczce oliwy, duszonej z połową cukinii, połową czerwonej papryki, czerwoną cebulą, bakłażanem, z dodatkiem przecieru pomidorowego, ząbkiem czosnku i rozmarynem
  • szklanka zielonej herbaty

ŚRODA

ŚNIADANIE:

  • 2 grzanki z chleba żytniego z niskosłodzonym dżemem imbirowym
  • szklanka kawy zbożowej z mlekiem 0,5 proc.

II ŚNIADANIE:

  • garść orzechów brazylijskich

OBIAD:

  • sałatka ze 100 g gotowanego bobu (świeżego lub mrożonego), 100 g świeżego szpinaku, 40 g pokruszonego sera feta i 100 g gotowanej piersi kurczaka, skropioną sosem winegret, posypaną świeżą mięta
  • szklanka soku pomidorowego

PODWIECZOREK:

  • garść truskawek

KOLACJA:

  • 100 g fileta z łososia pieczonego (w papierze do pieczenia) ze świeżym imbirem, czosnkiem i papryczką chili
  • brokuł gotowany na parze
  • szklanka mięty

CZWARTEK

ŚNIADANIE:

  • jajko ubite z odrobiną mleka, usmażone na połowie łyżeczki masła ze świeżym szpinakiem
  • połowa dojrzałego awokado
  • szklanka zielonej herbaty

II ŚNIADANIE:

  • garść ziaren słonecznika i dyni

OBIAD:

  • sałatka z pieczonego buraka, 100 g duszonej cielęciny, grillowanej cukinii i czerwonej cebuli, doprawiona czosnkiem, pieprzem cayenne i mielonym kminem
  • szklanka wody z cytryną

PODWIECZOREK:

  • garść owoców leśnych

KOLACJA:

  • sałatka ze szklanki komosy ryżowej i pieczonej w piekarniku czerwonej papryki pokrojonej w ćwiartki, skropioną łyżką oliwy, wymieszaną z sokiem z cytryny, posypaną natką

PIĄTEK

ŚNIADANIE:

  • naleśnik ze zmiksowanych 50 g płatków owsianych, 100 g serka ricotta, jajka, posypany mielonym cynamonem, podawany z borówkami
  • jogurt naturalny bez cukru

II ŚNIADANIE:

  • garść nerkowców

OBIAD:

  • sałatka z cielęciny na zimno: 2 plastry gotowanej cielęciny, 2 pomidory pokrojone w plastry, 100 g mozzarelli light pokrojonej w kostkę, skropioną oliwą i posypaną solą morską oraz pieprzem

PODWIECZOREK:

  • garść malin

KOLACJA:

  • sałatka z jarmużu, garści kiełków fasoli mung, 20 g koziego sera, 2 łyżek pestek dyni, połowy awokado, z sokiem z cytryny i odrobiną oleju kokosowego

SOBOTA

ŚNIADANIE:

  • 25 g komosy ryżowej ugotowanej w 120 ml mleka migdałowego lub ryżowego, z garścią malin, borówek amerykańskich i jeżyn
  • łyżeczka jogurtu typu greckiego

II ŚNIADANIE:

  • garść pistacji

OBIAD:

  • sałatka z wędzonej makreli, 3 łyżek dzikiego ryżu, małej papryczki chili, połowy drobno posiekanej czerwonej cebuli, połowy awokado, orzecha pekan, doprawioną mielonym cynamonem, nasionami kminu, solą morską, pieprzem i skropiona oliwą, posypaną siekaną świeżą kolendrą

PODWIECZOREK:

  • garść mieszanych owoców jagodowych

KOLACJA:

  • mała pierś kurczaka pokrojona w paski, usmażona w woku na małej ilości oleju rzepakowego z 3 szparagami i garścią zielonego groszku, duszoną na rosole z dodatkiem czosnku i nasion chia

NIEDZIELA:

ŚNIADANIE:

  • 2 grzanki z chleba żytniego posmarowane niesolonym masłem, z 2 łyżeczkami niskosłodzonego dżemu
  • sałatka z pomidora i czerwonej papryki
  • szklanka zielonej herbaty

II ŚNIADANIE:

  • garść migdałów

OBIAD:

  • 35 g gotowanej kaszy orkiszowej lub jaglanej z grillowaną papryką czerwona i żółtą, brokułem gotowanym na parze, polanej sosem winegret
  • szklanka soku pomidorowego bez soli

PODWIECZOREK:

  • garść orzechów ziemnych bez soli i tłuszczu

KOLACJA:

  • 100 g steku wołowego z antrykotu, grillowanego na oleju sezamowym
  • 2 ziemniaki z łyżką jogurtu naturalnego, papryczką chili i czosnkiem
  • brokuł gotowany na parze