Menu z opcją dopasowania

Ten odchudzający jadłospis ma też tę zaletę, że pozwala na swobodne „żonglowanie” potrawami. Nie musisz każdego dnia zjadać 1500 kcal, możesz tak komponować menu, by jednego dnia zmniejszać, a drugiego zwiększać swoje porcje energetyczne. Zwłaszcza w te dni, gdy zamierzasz potrenować lub poświczyć w fitness clubie. Po miesiącu stosowania diety powinnaś wykonać morfologię i badanie moczu, by sprawdzić, czy dobrze bilansujesz dietę. Jeżeli będziesz się czuła osłabiona, sięgnij po multiwitaminowe suplementy diety.

Efekt spowolnienia

Po 10–12 tygodniach stosowania diety 1500 kcal możesz przestać gubić kilogramy. Oznacza to, że podkręcona wcześniej przemiana materii osiągnęła już swoje normalne, właściwe dla twojego organizmu tempo. Wówczas wystarczy, że zwiększysz liczbę ćwiczeń w ciągu tygodnia (np. zamiast 2 trenujesz 3 razy) lub będą one bardziej intensywne. Wypróbuj trening interwałowy, który jest znakomitym spalaczem tłuszczu.

Zmiana złych nawyków

Zdrowe menu 1500 kcal pozwoli ci pożegnać się z gotowymi daniami, półproduktami bogatymi w sól i cukier, słodyczami i wszelkiego rodzaju fast foodami. Zamiast smażenia potrawy głównie dusisz, grillujesz, pieczesz lub gotujesz na parze. Duże ilości warzyw w posiłkach zastępują śmieciowe jedzenie, a dzięki błonnikowi przyspieszają usuwanie tłuszczu z organizmu i dają uczucie sytości. Nie zapominaj też o piciu wody (np. z cytryną) i herbat, najlepiej zielonej i ziołowych. Oprócz zaspokojenia pragnienia i uzupełnienia wody w organizmie one będą także wspomagać procesy trawienia, zapewniając łatwiejsze usuwanie złogów tłuszczowych.

Dieta 1500 kcal  - przykładowe menu na 7 dni

PONIEDZIAŁEK

ŚNIADANIE:

  • 100 g półtłustego twarogu wymieszanego z łyżką jogurtu naturalnego i posiekanym szczypiorkiem
  • kromka chleba posmarowana masłem roślinnym z pomidorem
  • szklanka czarnej herbaty bez cukru

II ŚNIADANIE:

  • kubek zupy kremu z cukinii, posypanej pestkami słonecznika

OBIAD:

  • 150 g pieczonej w piekarniku cielęciny w ziołach, podlanej łyżką wody, z płatkami czosnku
  • dwie łyżki brązowego ryżu
  • 3 łyżki gotowanej na parze marchewki z groszkiem

PODWIECZOREK:

  • kisiel domowy z owoców

KOLACJA:

  • 100 g ryby po grecku na zimno lub ciepło
  • ●brokuł gotowany na parze, oprószony sola i pieprzem
  • szklanka mięty

WTOREK:

ŚNIADANIE:

  • kubek jogurtu naturalnego wymieszanego z łyżką płatków błyskawicznych, skrojonym jabłkiem, garścią żurawiny, posypanego cynamonem
  • szklanka zielonej herbaty

II ŚNIADANIE:

  • miseczka kremu marchwiowo-imbirowego z płatkami migdałów

OBIAD:

  • 150 g łososia pieczonego w folii lub grillowanego z połową cukinii pokrojonej w plastry i pokrojonym pomidorem, posypanego rozmarynem i skropionego sokiem z cytryny
  • garść fasolki szparagowej ugotowanej na parze

PODWIECZOREK:

  • koktajl na mleku kokosowym zmiksowany z bananem i posypany cynamonem

KOLACJA:

  • kotlet z dwóch jajek i szczypiorku, usmażony na niewielkiej ilości masła klarowanego
  • kromka pieczywa razowego
  • surówka z białej kapusty skropiona oliwą i cytryną, posypana solą ziołową i świeżo zmielonym pieprzem

ŚRODA

ŚNIADANIE:

  • 3 łyżki kaszy jaglanej ugotowanej na mleku kokosowym z kilkoma orzechami włoskimi, nerkowcami oraz pokrojonymi w kostkę suszoną śliwką i morelą

II ŚNIADANIE:

  • miseczka chudego rosołu z dodatkiem imbiru

OBIAD:

  • 150 g chudego schabu duszonego na łyżce rosołu
  • 2 łyżki gotowanego czerwonego ryżu
  • pół opakowania mrożonej mieszanki warzywnej gotowanej na parze, oprószonej ziołami prowansalskimi, solą morską i świeżo zmielonym pieprzem

PODWIECZOREK:

  • garść malin z jogurtem naturalnym o łagodnym smaku

KOLACJA:

  • sałatka z plastra wędzonego kurczaka, 2 plastrów ananasa w lekkiej zalewie, 2 łyżek kukurydzy w puszce i świeżego ogórka z łyżeczka jogurtu typu greckiego
  • kromka razowego chleba tostowego

CZWARTEK

ŚNIADANIE:

  • talerz owsianki przygotowanej z mleka 2 proc. tłuszczu, 3 łyżek płatków błyskawicznych, pokrojonej w kostkę gruszki, posypanej cynamonem

II ŚNIADANIE:

  • zupa krem z zielonego groszku posypana grzankami z chleba razowego

OBIAD:

  • szklanka gotowanego makaronu razowego z sosem bolońskim przygotowanym z przecieru pomidorowego, 100 g chudego mielonego mięsa z indyka, suszonego majeranku, z odrobina soli ziołowej

PODWIECZOREK:

  • jabłko
  • kubek jogurtu

KOLACJA:

  • omlet z 2 białek z wędzonym łososiem wymieszanym z 2 łyżkami serka ziołowego
  • kromka chleba pełnoziarnistego
  • brokuł gotowany na parze

PIĄTEK

ŚNIADANIE:

  • połowa mozzarelli light z dużym pomidorem, polanej łyżeczką ziołowego pesto
  • kromka chleba graham
  • jabłko lub mała gruszka
  • szklanka zielonej herbaty

II ŚNIADANIE:

  • miseczka zupy ogórkowej bez śmietany

OBIAD:

  • 150 g filetu z kurczaka pieczonego w folii z dodatkiem łyżki oliwy i ziół
  • 2 łyżki dzikiego ryżu
  • połowa opakowania mrożonej mieszanki warzywnej gotowanej na parze
  • szklanka wody z cytryną

PODWIECZOREK:

  • galaretka owocowa

KOLACJA:

  • opakowanie twarożku wiejskiego z dodatkiem łyżeczki nasion chia i mielonego siemienia lnianego
  • kromka pumpernikla
  • sałatka z pomidora, papryki, posypana drobno pokrojoną czerwoną cebulą
  • szklanka herbaty miętowej

SOBOTA

ŚNIADANIE:

  • opakowanie naturalnego jogurtu typu greckiego z 3 łyżkami granoli bakaliowej
  • duża gruszka
  • szklanka zielonej herbaty

II ŚNIADANIE:

  • miska zupy kremu z białych warzyw

OBIAD:

  • filiżanka czerwonego barszczu
  • 2 naleśniki z farszem ze 100 g chudej mielonej wołowiny, pomidora i papryczki chili
  • szklanka herbaty miętowej

PODWIECZOREK:

  • jabłko pieczone z cynamonem

KOLACJA:

  • 40 g makaronu razowego zapiekanego z jajkiem i zblanszowanym brokułem, z dodatkiem czosnku
  • kromka pieczywa razowego
  • szklanka melisy

NIEDZIELA:

ŚNIADANIE:

  • jajecznica z 2 jaj z 4 pieczarkami i cebulką, smażona na połowie łyżeczki klarowanego masła
  • kromka chleba pełnoziarnistego
  • szklanka zielonej herbaty

II ŚNIADANIE:

  • 2 marchewki

OBIAD:

  • pulpety ze 100 g mielonego mięsa z indyka z dodatkiem majeranku, posypane natką pietruszki
  • 2 łyżki kaszy gryczanej
  • sałatka z połowy papryki i pomidora

PODWIECZOREK:

  • kubek jogurtu naturalnego z garścią mrożonych owoców leśnych

KOLACJA:

  • placek razowej tortilli z farszem warzywnym: papryka, połowa cukinii, bakłażan, czerwona cebula, papryczka chili, duszone z dodatkiem oliwy i ziół, posypany startym parmezanem
  • jabłko