Dieta 3D chili polega na dodawaniu określonych (najczęściej ostrych) przypraw do każdej potrawy. Najważniejsze są oczywiście chili oraz wszystkie zioła i produkty zawierające kapsaicynę. Działa ona na organizm rozgrzewająco, przyspiesza krążenie krwi, dotlenia komórki skóry i pobudza procesy spalania tłuszczu. Dieta 3D Chili swoją popularność zawdzięcza nie tylko skuteczności  (entuzjaści twierdzą, że można na niej schudnąć nawet 8 kilogramów w 3 tygodnie), ale także urozmaiconym, smacznym posiłkom i nieliczeniu kalorii. 

Dieta 3D chili - samo chili nie wystarczy

Chociaż ta ostra przyprawa odgrywa kluczową rolę w procesie odchudzania i uruchamiania spowolnionego metabolizmu, bez wsparcia innych nie miałaby szans. Okazuje się bowiem, że nasz organizm po jakimś czasie przyzwyczaja się do monotonnej stymulacji i, zamiast przyspieszać, znów zaczyna spowalniać, a w rezultacie gromadzić tkankę tłuszczową. Dzięki temu, że przyprawy podzielone są na trzy grupy i maja odmienne, a zarazem wspierające się działanie, możemy mówić o tzw.  trójwymiarowym odchudzaniu. 

Dieta 3D chili - podstawowe zasady

Ta modna dieta nie jest może trudna do stosowania, ani nie wymaga wielu wyrzeczeń, jednak jak każda inna dieta odchudzająca, ma swoje ograniczenia. Dokładnie dwa. Przede wszystkim podczas jej stosowania nie wolno zarywać nocy. Odpowiednio długi sen (7–8 godzin) zapobiega wydzielaniu się greliny – hormonu, który odpowiada za wzrost apetytu i napady głodu. Bardzo ważne jest też – obowiązkowo! – jedzenie śniadań. Podczas odchudzania organizm, w tym mózg, potrzebuje sporo energii, by uruchomić zapomniane przez siebie funkcje. Zastrzyk paliwa w postaci glukozy jest więc dla niego bardzo ważny. 

Dieta 3D chili - kolory przypraw mają znaczenie!

W diecie 3D chili występują trzy grupy przypraw podzielone ze względu na kolory i działanie:

  • Grupa czerwona: chili, pieprz czarny, papryka ostra, papryka słodka, pepperoni i curry. To grupa uderzeniowa, która mocno działa na tkankę tłuszczową. Znajdująca się w nich kapsaicyna przyspiesza metabolizm i spalanie kalorii. I to już w trakcie jedzenia.
  • Grupa żółta: imbir, cynamon, kardamon. Pobudzają wydzielanie soków żołądkowych, a przez to przyspieszają procesy trawienne. Poprawiają krążenie, dodają energii i świetnie hamują apetyt, chroniąc przed napadami głodu.
  • Grupa zielona: bazylia, oregano, czosnek, szałwia, tymianek i mięta. Działają stabilizująco i łagodząco na układ pokarmowy, zmniejszają dolegliwości bólowe. Wspomagają pracę jelit i żołądka.

Nie bez znaczenia jest też, kiedy stosujesz określone przyprawy: te z grupy czerwonej, zawierające kapsaicynę, powinny być obowiązkowym składnikiem kolacji, by podkręcać metabolizm podczas snu (zwłaszcza gdy wieczorem zdarzy się nam zjeść nieco więcej niż zwykle). Przyprawy żółte najlepiej dodawać do zup i drugich dań. Grupa zielona, czyli głównie świeże zioła, najlepiej dodawać do śniadania i drugiego śniadania. Oprócz tego jedz pięć niewielkich posiłków w ciągu dnia, robiąc między nimi około trzech godzin przerwy. Nie podjadaj, za to pij jak najwięcej wody mineralnej. Doprawiaj ją sokiem z cytryny i listkami mięty.

Dieta 3D chili - co można jeść?

Właściwie niemal wszystko. Wybór produktów jest naprawdę bardzo duży. Jeśli decydujesz się na mięso, wybieraj chude, jak drób czy królik. Z ryb odpowiednie będą tuńczyk, dorsz, pstrąg i łosoś. Masz ochotę na wędliny? Sięgnij po te z kurczaka i indyka. Nabiału możesz jeść sporo: jogurty naturalne i owocowe, mleko, kefir, jaja, chudy twarożek, mozzarella, feta, a także produkty z mleka roślinnego, np. kokosowego czy migdałowego. Na twoim talerzu może się znaleźć ciemny chleb, musli bez cukru, makaron razowy, brązowy ryż, różne kasze. Nie zapominaj o warzywach: sałatach, pomidorach, papryce, cykorii, porach, ogórkach, papryce czerwonej i zielonej, a także kiszonkach oraz korzeniowych, jak marchew czy seler. Z owoców sięgaj po jabłka, gruszki, pomarańcze, mango i banany. Oprócz wymienionych wcześniej przypraw doprawiaj potrawy musztardą, sosem tabasco, chrzanem i czosnkiem, które wzbogacą smak. Pamiętaj, że ma być ostro, pikantnie i kolorowo na talerzu.

Ostre przyprawy nie dla każdego!

Ostre przyprawy sprawiają, że diety 3D Chili nie mogą stosować przede wszystkim osoby, które mają problemy z układem trawienia, chorobą wrzodową żołądka, nadmiarem wydzielania żółci czy niedomaganiami wątroby. Ograniczeniem jest także
nadciśnienie, bo menu 3D Chili pobudza krążenie krwi i mocno rozgrzewa, co nie jest korzystne dla ciśnieniowców. Najlepiej
przed rozpoczęciem „przyprawowego” odchudzania skonsultować się z lekarzem.

Dieta 3D chili - menu na 14 dni

DZIEŃ PIERWSZY

ŚNIADANIE: opakowanie twarożku ziarnistego doprawionego dwoma łyżeczkami słodkiej papryki i siekanym szczypiorkiem, kromka chleba pełnoziarnistego, zielona herbata z cytryną
II ŚNIADANIE: kefir zmiksowany ze szczyptą cynamonu i imbiru
OBIAD: nadziewana papryka: ugotuj pół szklanki brązowego ryżu w osolonej wodzie z dodatkiem curry, wymieszaj to z mielonym, doprawionym solą i pieprzem mięsem z indyka i zeszkloną na patelni cebulką. Nadziej farszem wydrążoną paprykę i zapiecz w piekarniku 
PODWIECZOREK: szklanka soku pomidorowego z odrobiną pieprzu cayenne
KOLACJA: sałatka z makaronem i tuńczykiem: szklankę ugotowanego makaronu wymieszaj z osączonym tuńczykiem z puszki, pokrojonym ogórkiem kiszonym, łyżką ziół prowansalskich, pieprzem, solą i czosnkiem, szklanka mięty

DZIEŃ DRUGI
ŚNIADANIE: duży pomidor malinowy faszerowany tuńczykiem w sosie własnym (z puszki), doprawionym czarnym pieprzem
i suszonym oregano 
II ŚNIADANIE: kubek jogurtu naturalnego z pokrojoną pomarańczą i cynamonem
OBIAD: 150 g królika pieczonego w musztardzie, sałata radiccio z ostrym sosem winegret
PODWIECZOREK: deser jogurtowy z miąższem z mango i szczyptą chili
KOLACJA: dwie garście rukoli z gruszką, polane sosem przygotowanym z łyżki oliwy, szczypty cynamonu i czarnego pieprzu, kromka pełnoziarnistego chleba żytniego, szklanka zielonej herbaty

DZIEŃ TRZECI
ŚNIADANIE: omlet z dwóch jaj z dodatkiem otrąb pszennych, z pokrojonym bananem, łyżeczka cynamonu, szklanka herbaty
yerba mate
II ŚNIADANIE: dwie szklanki soku wielowarzywnego z dodatkiem papryczki chili 
OBIAD: zupa krem z dyni z czerwoną soczewicą i kardamonem, grzanki ziołowe 
PODWIECZOREK: deser owocowy z kiwi, bananem, serkiem mascarpone, doprawiony listkami świeżej mięty i bazylii
KOLACJA: pieczone jabłko z łyżką otrąb pszennych, cynamonem i rodzynkami, kromką pumpernikla z plastrem długo
dojrzewającej szynki i pomidorem, szklanka zielonej herbaty

DZIEŃ CZWARTY
ŚNIADANIE: duży kubek kefiru z bananem i cynamonem, kromka chleba orkiszowego z dodatkiem naturalnego serka ze słodka papryka
II ŚNIADANIE: 4 kostki gorzkiej czekolady co najmniej 70 proc., z chili lub z pieprzem cayenne
OBIAD: zupa krem z marchwi, pietruszki, selera i pomarańczy doprawiona curry i zmiksowana z ugotowaną wcześniej piersią
kurczaka, szklanka zielonej herbaty z listkiem mięty
PODWIECZOREK: sorbet z mango z sokiem z limonki i szczypta ostrej papryki
KOLACJA: dwie garście świeżego szpinaku krótko duszone z czosnkiem na oliwie; na talerzu wymieszane z serem feta, czarnymi oliwkami, doprawione bazylią i oregano, herbata czarna z imbirem

DZIEŃ PIĄTY
ŚNIADANIE: kubek jogurtu bez dodatku cukru, miseczka truskawek, dwie łyżki zbożowego musli, zielona herbata z imbirem
II ŚNIADANIE: pomarańcza pokrojona na ćwiartki i posypana otrębami owsianymi oraz cynamonem
OBIAD: dwa kawałki polędwiczki wieprzowej duszonej na łyżce oleju z cząstkami jabłka posypanymi majerankiem i kminem rzymskim, 1/2 szklanki dzikiego ryżu, sałata rzymska z czosnkowym sosem winegret
PODWIECZOREK: sałatka owocowa z malin, jeżyn, czerwonej porzeczki, truskawek i 1/4 melona, 1/2 łyżeczki stewii, listki melisy
KOLACJA: dwa duże pomidory malinowe z mozzarellą, posypane świeżo zmielonym czarnym pieprzem, oregano i bazylią, odrobina octu balsamicznego do skropienia sałatki

DZIEŃ SZÓSTY
ŚNIADANIE: kromka chleba razowego z białym twarogiem wymieszanym z łyżeczką jogurtu greckiego i łyżeczką słodkiej papryki, szklanka białej herbaty
II ŚNIADANIE: kawa z kardamonem, jabłko
OBIAD: sałatka ze szklanki gotowanego makaronu razowego, 100 g ugotowanego na parze i pokrojonego w kostkę kurczaka;
doprawiona curry i otartą skórką z cytryny
PODWIECZOREK: sorbet truskawkowy z bazylią
KOLACJA: pieczona gruszka doprawiona cynamonem i otrębami owsianymi, miks sałat z grzankami prowansalskimi z sosem
winegret, ze szczypta chili

DZIEN SIÓDMY
ŚNIADANIE: jajko sadzone na wędzonym łososiu, obficie posypane posiekanym świeżym koperkiem i bazylią, kromka chleba
pełnoziarnistego
II ŚNIADANIE: banan pokrojony i posypany chili
OBIAD: zupa krem z marchewki i pomarańczy doprawiona imbirem i szczyptą ostrej papryki, grzanki o smaku czosnkowym, szklanka herbaty oolong
PODWIECZOREK: mus czekoladowy z gorzkiego kakao z bananem i awokado
KOLACJA: dwie kromki chleba żytniego z grubszymi plastrami polędwicy drobiowej posmarowane musztardą rosyjską, szklanka herbaty z imbirem i cytryną

DZIEŃ ÓSMY
ŚNIADANIE: omlet z dwóch jaj z pomidorkami koktajlowymi, doprawiony słodką papryką, np. w płatkach, i świeżą bazylią, szklanka herbaty zielonej z jaśminem
II ŚNIADANIE: jabłko, szklanka soku pomidorowego z pieprzem cayenne
OBIAD: zupa z kalafiora, marchwi, pietruszki, pora, selera i ziemniaków, doprawiona kardamonem, grzanka tostowego chleba razowego
PODWIECZOREK: sorbet czekoladowy z chili i cynamonem
KOLACJA: dwa kabanosy drobiowe z ostrą musztardą, kromka chleba pełnoziarnistego, miks sałat z sosem winegret z papryką, szklanka herbaty zielonej

DZIEŃ DZIEWIĄTY
ŚNIADANIE: sałatka z grillowanego bakłażana, łyżki jogurtu z czosnkiem i szczypty czarnego, mielonego pieprzu, kromka pumpernikla
II ŚNIADANIE: deser owocowy z malinami i szczypta gorzkiego kakao
OBIAD: papryka faszerowana cebulą, ostrą papryczką, rozgniecionym czosnkiem, wymieszanymi ze 100 g mielonego mięsa wołowego, oliwkami i bazylią; do naczynia żaroodpornego obok papryki włóż obrane pomidorki koktajlowe i zapiekaj godzinę w piekarniku w temp. 180°C
PODWIECZOREK: deser jogurtowy z miąższem z granatu i szczyptą kardamonu 
KOLACJA: zupa krem z dyni, marchewki i imbiru, pół szklanki gotowanego brązowego ryżu (do wrzucenia na koniec do zupy), łyżeczka startego parmezanu do posypania

DZIEŃ DZIESIĄTY
ŚNIADANIE: połowa awokado, plasterki ogórka kiszonego, odrobina mielonego pieprzu, 2 kromki chleba pełnoziarnistego, szklanka herbaty oolong
II ŚNIADANIE: połowa selera starta na tarce o dużych oczkach, wymieszana z plastrem świeżego ananasa i łyżka kukurydzy, sos winegret z czosnkiem
OBIAD: 100 g filetu z kurczaka marynowanego w sosie sojowym i duszonego na oliwie, szklanka makaronu razowego, sos z 2 łyżek jogurtu naturalnego, startego kawałka imbiru, siekanej bazylii i pieprzu cayenne
PODWIECZOREK: truskawki posypane wiórkami z gorzkiej czekolady z chili
KOLACJA: 1/3 opakowania chudego twarogu, 2 łyżki jogurtu naturalnego, łyżka miodu odrobina startej laski wanilii, szklanka herbaty miętowej

DZIEŃ JEDENASTY
ŚNIADANIE: szklanka chudego mleka (lub mleka roślinnego), 3 łyżki płatków owsianych, łyżka posiekanych orzechów włoskich
II ŚNIADANIE: pomidor pokrojony w plastry i posypany szczyptą zielonego pieprzu, jabłko
OBIAD: zupa krem z marchewki, ziemniaka i ząbka czosnku, z 1/4 ostrej papryczki i odrobina startego imbiru, grzanki z chleba graham, szklanka herbaty oolong
PODWIECZOREK: gruszka duszona z cynamonem, szklanka wody z cytryna
KOLACJA: sałatka: 1/2 szklanki przygotowanej wcześniej kaszy kuskus, 1/2 gotowanej piersi kurczaka, mandarynka, łyżka
orzeszków ziemnych bez soli, łyżeczka oliwy, szczypta pieprzu cayenne i cynamonu, szklanka herbaty miętowej

DZIEŃ DWUNASTY
ŚNIADANIE: omlet z dwóch jaj, kaparów, posypany słodka papryka i oregano, szklanka herbaty z imbirem i cytryna
II ŚNIADANIE: kubek jogurtu naturalnego z pokrojonym mango i szczypta kardamonu
OBIAD: naleśniki z mąki pszennej lub razowej, pierś kurczaka pokrojona w paski, marynowana w sosie sojowym i usmażona, sos z pomidorów pokrojonych w kostkę, łyżki koncentratu, łyżki kukurydzy, soli i pieprzu, szklanka wody
PODWIECZOREK: plaster melona posypany cynamonem i chili
KOLACJA: 2 kromki pełnoziarnistego chleba razowego, plaster wędzonego łososia skropiony sokiem z cytryny, posiekany koperek, listki bazylii, szklanka herbaty owocowej

DZIEN TRZYNASTY
ŚNIADANIE: opakowanie serka wiejskiego, pomidor malinowy lub kilka pomidorków koktajlowych, 5 zielonych oliwek, pieprz,
szczypta ostrej papryki, szklanka zielonej herbaty
II ŚNIADANIE: kromka chleba pełnoziarnistego z dżemem imbirowym, szklanka wody z cytryną
OBIAD: pieczona polędwica wołowa: plaster mięsa natarty czosnkiem i rozmarynem, a potem usmażony, 3 łyżki gotowanej kaszy gryczanej, duszony szpinak z czosnkiem i solą morską
PODWIECZOREK: kubek jogurtu naturalnego z łyżką musli bakaliowego
KOLACJA: sałatka: 2 paluszki krabowe, ogórek pokrojony w kostkę, łyżka kukurydzy, łyżka selera w zalewie, 2 łyżki jogurtu
naturalnego, szczypta soli, ostra papryka i świeżo mielony pieprz, szklanka herbaty miętowej

DZIEŃ CZTERNASTY
ŚNIADANIE: pestki granatu, łyżka otrąb owsianych, łyżka płatków pszenicznych, łyżeczka miodu, kubek jogurtu naturalnego
bez dodatku cukru
II ŚNIADANIE: 2 wafle ryżowe, gruszka
OBIAD: 150 g dorsza pieczonego z sokiem z cytryny, natka pietruszki, szczypiorkiem i oliwa, 2 łyżki gotowanego brązowego ryżu, 4 liście sałaty lodowej z sosem winegret z czosnkiem i chili
PODWIECZOREK: budyń waniliowy posypany cynamonem
KOLACJA: papryka faszerowana chudym twarogiem, łyżka musztardy dijon, oliwkami i szczypiorkiem, pieprz, sól i słodka papryka do smaku, kromka chleba chrupkiego, szklanka zielonej herbaty.