Kiedy warto zastosować dietę niełączenia?

Dieta niełączenia została stworzona w latach dwudziestych zeszłego stulecia przez doktora Williama Howarda Haya. Opiera się o odpowiednie tworzenie jadłospisu, a w szczególności na niekomponowaniu konkretnych dań z połączenia białek i węglowodanów. Doktor Hay rozdzielił produkty na: kwasowe, zasadowe i neutralne i zaleciał ich oddzielne spożywanie lub połączenie w sposób, który nie spowoduje kolizji pH.

Zaleca się stosowanie diety niełączenia po uprzedniej konsultacji z lekarzem lub dietetykiem. Przewiduje ona dostarczenie organizmowi jedynie 1 000 kalorii dziennie, dlatego nie będzie to dieta odpowiednia dla wszystkich. Zdecydowanie to zbyt mała podaż energii dla osób prowadzących aktywny tryb życia lub pracujących fizycznie.

Dieta niełączenia nie jest odpowiednia dla kobiet w ciąży oraz karmiących piersią. Odradza się jej stosowanie osobom cierpiącym na dolegliwości sercowo-naczyniowe oraz cukrzycę.

Dieta niełączenia – zasady

Doktor Hay produktom bogatym w węglowodany przypisuje zasadowe pH. Zalecił nie łączenie ich z białkiem, ponieważ jedynie wówczas będą mogły zostać dokładnie strawione. W skutek połączenia produktów białkowych o kwasowym odczynie z alkaicznymi węglowodanami, następuje neutralizacja odczynu pH soków żołądkowych. Skutkuje to spowolnieniem metabolizmu i tworzeniem się złogów, zaparć oraz stanów zapalnych przewodu pokarmowego.

W założeniu dzienny jadłospis na diecie niełączenia powinien składać się z trzech pełnowartościowych posiłków, sporządzonych z nieprzetworzonych produktów. Zaleca się ich spożywanie w odstępach czterogodzinnych. Pierwszy posiłek na diecie niełączenia skomponowany jest wyłącznie z alkaicznych węglowodanów. Drugi z kwasowych białek, warzyw i owoców. Natomiast trzeci z warzyw, owoców i produktów skrobiowych. Dodatkowo zaleca się zjedzenie dwóch przekąsek dziennie. Na diecie niełączenia dzienne zapotrzebowanie kaloryczne zostaje zaspokojone na poziomie 1 000 kcal. Dr Hay proponuje ograniczenie do minimum alkoholu oraz potraw smażonych, jak również słodyczy.

Jeden posiłek może powstać z połączenia produktów z grupy węglowodanowej z neutralną lub białkowej i neutralnej. Zakazane jest łączenie białek oraz węglowodanów. Ich przetrawienie wymaga udziału innych rodzajów enzymów trawiennych, co zbytnio obciąża organizm.

Ważne jest, aby nie pić w trakcie jedzenia oraz bezpośrednio po jego zakończeniu. Płyny najlepiej przyjmować między posiłkami. Pomiędzy zjedzeniem białek i węglowodanów konieczna jest czterogodzinna przerwa. Owoce najlepiej jeść rano lub w charakterze przekąski. Codzienne obiady i kolacje powinny obfitować w spalacze tłuszczu, przykładowo: karnitynę, witaminę C, żelazo, magnez, wapń, chrom lub jod.

Do grupy produktów niewskazanych w przebiegu diety rozłącznej należą:

  • czekolada,
  • ciasta,
  • dania smażone i pikantne,
  • wysokoprzetworzona żywność typu fast food,
  • wędliny,
  • czerwone mięso,
  • alkohol,
  • gazowane napoje,
  • mocna herbata,
  • kawa, sól,
  • cukier.

Podczas trwania diety niełączenia zaleca się spożywać:

  • chleb razowy,
  • płatki owsiane,
  • kaszę gryczaną,
  • warzywa,
  • karczochy,
  • kiełki,
  • pestki,
  • nasiona,
  • słodkie owoce.

Istotne jest, aby dietę niełączenia wdrażać stopniowo. Początkowo zaleca się eliminację słodyczy, ostrych, smażonych i tłustych potraw, alkoholu oraz napojów gazowanych. Na początku warto pilnować, aby w codziennym menu znalazły się owoce oraz warzywa.

W diecie niełączenia istotną rolę odgrywa ilość spożywanych płynów. Powinna ona oscylować w granicach 2 litrów na dobę. Najlepiej, aby była to niegazowana woda, soki z owoców i warzyw oraz zielona herbata. Zdecydowanie zaleca się unikanie słodzonych napojów gazowanych, mocnej herbaty oraz kawy.

Dieta niełączenia – efekty

Dieta niełączenia w wersji, która zakłada spożycie 1 000 kcal dziennie, pozwala na utratę wagi w granicach 2,5 kilograma w ciągu dwóch tygodni. Jej największymi zaletami są właściwości oczyszczające i poprawiające trawienie. Dieta rozłączna pomaga wspierać układ nerwowy oraz krążenia. Dieta jest łatwostrawna, łagodna dla żołądka i nie wiąże się z ryzykiem powstania zgagi.

Niestety szybkie porzucenie diety i wrócenie do nawyków żywieniowych sprzed niej może skutkować szybkim powrotem utraconych kilogramów oraz zaburzeniami procesów trawiennych.

Zdecydowanie odradza się stosowanie diety niełączenia przez okres dłuższy niż trzy tygodnie bez konsultacji z lekarzem lub dietetykiem.

Dieta niełączenia – jadłospis

Autor diety niełączenia podzielił produkty żywnościowe na trzy grupy:

  • białkową, do której należą: gotowane mięso i ryby, drób, wędliny, sery (do 50% tłuszczu), owoce (z pominięciem bananów), mleko, jaja;
  • węglowodanową, w skład której wchodzą: kasze, pieczywo, makarony, ryż, ziemniaki, suszone owoce, banany, cukier, miód i syropy słodzące;
  • neutralną, składającą się z: mięsa i ryb podawanych na zimno, nasion, pestek, orzechów, tłuszczy, twarogów, serów (powyżej 50% tłuszczu), warzyw, kefirów i jogurtów.

Codzienny jadłospis w diecie niełączenia powinien obejmować trzy główne posiłki oraz dwie przekąski. Pomiędzy posiłkami zaleca się picie dwóch litrów płynów dziennie. Nie należy pić w trakcie jedzenia, ani bezpośrednio po posiłku.

Przykładowy czterodniowy jadłospis w diecie niełączenia może wyglądać w sposób następujący:

dzień 1.:

  • śniadanie: twarożek z rzodkiewką,
  • drugie śniadanie: jabłko,
  • obiad: pierś z kurczaka podana z gotowanymi na parze warzywami,
  • podwieczorek: mandarynka,
  • kolacja: pasta rybna z chlebem pełnoziarnistym i cykorią;

dzień 2.:

  • śniadanie: jajecznica z dwóch jajek,
  • drugie śniadanie: grapefruit,
  • obiad: kasza gryczana z brokułami,
  • podwieczorek: mandarynka,
  • kolacja: sałatka warzywna polana oliwą z oliwek;

dzień 3.:

  • śniadanie: twarożek z pomidorem,
  • drugie śniadanie: kiwi,
  • obiad: sałatka ziemniaczana,
  • podwieczorek: gruszka,
  • kolacja: fasolka szparagowa;

dzień 4.:

  • śniadanie: bułka pełnoziarnista z sałatą, pomidorem, ogórkiem i rzodkiewką,
  • drugie śniadanie: jabłko,
  • obiad: ciemny makaron z sosem z Liwy, bazylii, czosnku i orzeszków ziemnych,
  • podwieczorek: mandarynka,
  • kolacja: sałatka śledziowa;

Dieta niełączenia – przepisy

Do przygotowania pasty rybnej z cykorią potrzebne będą:

  • główka cykorii,
  • 50 gram chudego twarożku,
  • 70 gram wędzonej makreli,
  • szczypiorek,
  • przyprawy do smaku.

Twarożek należy zmieszać z rozdrobnioną makrelą oraz posiekanym szczypiorkiem i przyprawami. Przygotowaną mieszanką wypełnia się liście cykorii.

Sos z oliwy, bazylii, czosnku i orzeszków ziemnych wykonujemy poprzez zblendowanie składników. Powstała masę łączy się z ciemnym makaronem lub kaszą.