Rzeżucha - właściwości zdrowotne: 

  1. Rzeżucha jest prawdziwą bombą witaminową. Zawiera witaminy A, C, K, B2, B6, dlatego doskonale sprawdzi się dodatek do kanapek, dla osób, które zmagają się z objawami niedoboru witamin, takimi jak pękające kąciki ust czy rozdwajające się paznokcie.
  2. Oprócz witamin rzeżucha zawiera żelazo i magnez. Dlatego do swojej diety powinny ją wprowadzić kobiety w ciąży, osoby z anemią oraz osoby pijące dużo kawy. 
  3. W rzeżusze znajdziemy też łatwo przyswajalny jod, który korzystnie działa na funkcjonowanie tarczycy. Jest szczególnie polecana osobom, które zmagają się z jej niedoczynnością. 
  4. Rzeżucha ma działanie antybakteryjne, dlatego pomoże nam w infekcjach bakteryjnych jamy ustnej oraz przewodu pokarmowego. 
  5. Dzięki właściwościom antyoksydacyjnym rzeżucha wykazuje działanie antynowotworowe, przeciwstarzeniowe oraz wspomaga serce i naczynia krwionośne. Antyoksydanty to związki, które zapobiegają uszkodzeniom komórek. 
  6. Ta zielona roślina świetnie działa na nasz układ pokarmowy: pobudza apetyt, usprawnia trawienie i wspomaga pracę trzustki, dlatego warto dodawać ja do tłustych i ciężkostrawnym potraw. 
  7. Rzeżucha ma też pozytywny wpływ na kondycję naszych włosów i paznokci. Dzieje się tak dzięki zawartej w niej siarce. Pierwiastek ten pobudza skórę i cebulki włosowe do wzrostu. Dlatego sok z rzeżuchy może być stosowany jako wcierka do skóry głowy. 

Jak zrobić pesto z rzeżuchy? 

Składniki:

  • spora garść rzeżuchy
  • 1 garść łuskanego słonecznika
  • 3 ząbki czosnku
  • 150 ml oliwy z oliwek
  • łyżeczka soli morskiej
  • pół pęczka natki pietruszki
  • pół pęczka drobnego szczypiorku
  • szczypta świeżo zmielonego pieprzu
  • 150 g startego wędzonego sera

Sposób przygotowania:

  1. Umytą rzeżuchę, natkę pietruszki oraz szczypiorek siekamy na drobno i wrzucamy do miseczki.
  2. Dodajemy uprażone na suchej patelni, grubą sól morską, ząbki czosnku oraz ser.
  3. Nieustannie miksując na gładką masę dolewamy oliwę z oliwek.
  4. Po uzyskaniu gładkiego pesto przekładamy do szklanego słoiczka.
  5. Pesto z rzeżuchy jest idealne do kanapek, nadziewanych twarogiem jajek lub wielkanocnych mięs.

Smacznego!

Przepis pochodzi ze strony MojeGotowanie.pl -->