Domowa czekolada - składniki:
- ⅓ szklanki oleju kokosowego, rozpuszczonego
- 3 większe łyżki kakao w proszku (bez cukru, o obniżonej zawartości tłuszczu)
- 4 niepełne łyżki syropu klonowego
- ½ szklanki śliwek kalifornijskich
- odrobina brandy (opcjonalnie koniaku lub whisky)
- ½ szklanki migdałów
- około ½ szklanki dowolnej mieszanki orzechów (laskowych, włoskich, nerkowców)
- ½ łyżeczki wędzonej ostrej papryki
- 1 łyżka sosu sojowego
- odrobina soli
Domowa czekolada - przygotowanie:
Śliwki kalifornijskie posiekaj w drobną kostkę, zalej odrobiną brandy i odstaw na kilka minut do namoczenia. Migdały posiekaj, przesyp na suchą rozgrzaną patelnię i dodaj przyprawy oraz sos sojowy. Podpraż przez kilka chwil, aż migdały będą rumiane. Odstaw do ostygnięcia. W małym rondelku wymieszaj rozpuszczony olej kokosowy z syropem klonowym, kakao oraz wcześniej namoczonymi śliwkami. Całość przelej do foremki wyłożonej papierem do pieczenia lub folią spożywczą i wyrównaj wierzch masy. Następnie na wierzch dodaj posiekaną mieszankę orzechów oraz podprażone wcześniej migdały. Gotową masę odstaw do lodówki na godzinę, aż masa stężeje, a czekolada będzie gotowa!

Domowa czekolada może być przechowywana w lodówce przez kilka dni. Smacznego!
--
Przepis: erVegan
Komentarze