Domowa pizza light z ananasem

Składniki:

  • 5 plastrów ananasa z puszki (np. marki Sandra)
  • 300 g mąki pełnoziarnistej
  • 20 g drożdży
  • ½ szklanki przecieru pomidorowego
  • 1 szklanka ciepłej wody
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • pół łyżeczki soli
  •  2 kulki sera mozzarella
  • ½ opakowania zielonych oliwek
  • 4 plasterki ulubionej szynki
  • szczypta oregano
  • szczypta bazylii

Przygotowanie:

1. W szklance z letnią wodą rozpuszczamy sól i drożdże. Wrzucamy je do miski, wsypujemy mąkę i energicznie wyrabiamy ciasto.

2. Następnie przykrywamy miskę ręcznikiem i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 20 minut, aby ciasto wyrosło.

3. Kiedy jest już gotowe rozwałkowujemy je na blasze i smarujemy przecierem pomidorowym, który posypujemy bazylią i oregano.

4. Następnie układamy pokrojoną w plasterki mozzarellę, pieczarki i pokrojonego na mniejsze kawałki ananasa. Ciasto ze składnikami wkładamy do nagrzanego do 220 stopni Celsjusza piekarnika i pieczemy około 25 minut.

5. Gotową pizzę podajemy z ostrą oliwą z oliwek lub ulubionym sosem. Smacznego!