Burgery już dawno przestały być synonimem niezdrowego jedzenia typu fast food z przydrożnej budki. Serwują je modne food trucki, specjalizujące się w serwowaniu tego klasycznego, amerykańskiego przysmaku, burgery goszczą też w menu wielu dobrych restauracji. Przygotowanie smacznego burgera stało się prawdziwą sztuką, ale przy odrobinie wprawy jesteśmy w stanie zaserwować idealną kanapkę we własnej kuchni. Jak zrobić domowe burgery krok po kroku?

Domowe burgery - jak przygotować mięso?

Soczysty, kruchy kotlet to podstawa klasycznego burgera. Cały sekret tkwi w dobrej jakości mięsie – koniecznie wołowym i samodzielnie zmielonym. Wołowina na burgery nie może być za chuda – idealny burger powinien zawierać do 30% tłuszczu, który jest jego głównym spoiwem i tym samym nośnikiem smaku. Najlepszą bazą burgerowego kotleta będzie łopatka, antrykot czy rostbef lub ich połączenia. Kluczowe znaczenie ma także proces mielenia – najlepszą strukturę kotleta uzyskamy mieląc dwukrotnie na średnim sitku, pokrojone
w kostkę, lekko zmrożone mięso. Nie bez znaczenia jest także odpowiednie formowanie kotleta do burgera – mięso wyrabiamy tylko do połączenia i uzyskania pożądanego kształtu, pamiętając, że wołowina pod wpływem smażenia traci objętość, dlatego nasze kotlety powinny mieć średnicę o ¼ większą niż średnica bułki.

Domowe burgery - co do środka?

To właśnie dodatki nadadzą burgerom charakter. Najbardziej klasyczny, amerykański burger skrywa w sobie sos barbecue, liść sałaty, karmelizowaną cebulę, plaster pomidora i ogórka. Mając solidną podstawę w postaci dobrej jakości kotleta i maślanej bułeczki warto poeksperymentować. Zamiast klasycznego barbecue – sos musztardowo-miodowy lub salsa balsamiczna na bazie buraków. Spróbuj też popularnych połączeń z kultowych burgerowni, np. kanapki z kozim serem, burakiem i rukolą, klasycznej wersji z dodatkiem bekonu, sera (cheeseburger) albo karmelizowanej czerwonej cebuli. Dużą popularnością cieszą się też burgery w stylu meksykańskim, z dodatkiem guacamole, pikantnej kiełbasy (np. chorizo), a nawet... nachosów!

 

Domowe burgery z chorizo, guacamole i granatem

Składniki na 4 porcje:

  • 1 ząbek czosnku
  • 80 g kiełbasy chorizo, pokrojonej na kawałki
  • 500 g mięsa wołowego, bez ścięgien i białych błonek, pokrojonego na 3 cm kawałki, lekko zmrożonego (patrz wskazówka)
  • ½ łyżeczki soli
  • ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • olej rzepakowy, do smażenia burgerów
  • 4 plastry sera cheddar
  • 4 bułki do burgerów
  • 4 łyżki majonezu
  • 4-8 liści sałaty rzymskiej, miniaturowej
  • 4 łyżki pestek granatu, do podania

Salsa pomidorowa:

  • 5-6 liści bazylii, świeżych
  • 5-6 gałązek natki pietruszki, świeżej, tylko liście
  • ¼-½ czerwonej papryczki chili, świeżej, bez gniazd nasiennych
  • 50 g ogórka, pokrojonego na kawałki
  • 230-250 g krojonych pomidorów, z puszki, odsączonych z zalewy
  • ¼ łyżeczki soli
  • ¼ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • 1 łyżeczka białego octu winnego

Guacamole:

  • 10-12 gałązek kolendry, świeżej
  • 1 ząbek czosnku
  • ¼ czerwonej papryczki chili, świeżej, bez gniazd nasiennych
  • 30 g cebuli szalotki, przekrojonej na pół
  • 40 g pomidora, bez gniazd nasiennych, pokrojonego na kawałki
  • 250 g awokado, bardzo dojrzałego, pokrojonego na kawałki
  • 1 łyżka soku z limonki, świeżo wyciśniętego
  • ½ łyżeczki soli
  • 1 szczypta pieprzu czarnego, mielonego

Domowe burgery - przygotowanie

1. Zaczynamy od przygotowania salsy pomidorowej. W naczyniu miksującym (np. Thermomix®) rozdrobnij bazylię, natkę pietruszki i papryczkę chilli. Dodaj pomidory i przyprawy, wymieszaj. Następnie połącz z pokrojonym w kostkę ogórkiem.

2. Przygotuj guacamole (możesz też skorzystać z gotowego sosu). Zmiksuj kolendrę, czosnek, papryczkę chilli i szalotkę. Dodaj pomidora, awokado, sok z limonki, sól i pieprz. Zmiksuj i wstaw do lodówki. 

3. Mielone mięso wołowe wymieszaj z rozdrobnionym czosnkiem i chorizo. Dodaj sól i pieprz, a następnie rozdrobnij w naczyniu miksującym. Z powstałej masy uformować 4 kotlety o średnicy 10-12 cm i grubości ok. 2 cm. Burgery z chorizo smażyć na patelni, na rozgrzanym oleju, ok. 2-3 min z jednej strony, następnie odwrócić, na każdym burgerze położyć plaster sera cheddar, smażyć kolejne 2-3 min. Burgery zdjąć z patelni, odstawić.

4. Bułki do burgerów przekroić wzdłuż na pół. Na spodzie bułki rozsmarować 1 łyżkę majonezu, ułożyć 1-2 liście sałaty rzymskiej, następnie nałożyć 1 łyżkę przygotowanej wcześniej salsy pomidorowej, ułożyć na niej burger z serem cheddar, 1-2 łyżki przygotowanego wcześniej guacamole i 1 łyżkę pestek granatu. Całość nakryć górną częścią bułki. W ten sam sposób przygotować pozostałe burgery. W środek każdego burgera wbić patyczek do szaszłyków. Podawać bezpośrednio po przygotowaniu.

Domowe burgery z chorizo, guacamole i granatem

--

Przepis na domowe burgery pochodzi z najnowszej książce z przepisami na Thermomix® „Dania mięsne”, która właśnie ma swoją premierę.