Kokosowe czekoladki - składniki:

  • 100 ml kremówki
  • 2 łyżki cukru
  • 50 g wiórków kokosowych
  • łyżeczka masła
  • łyżeczka ekstraktu z wanilii lub likieru kokosowego
  • 150 g białej czekolady
  • obrane migdały
  • lukier, cukrowe perełki do dekoracji
  • pędzelek, silikonowe foremki do czekoladek.
foremki-do-czekoladek
Silikonowe foremki do czekoladek znajdziesz w grudniowym numerze "Claudii". 
Zdjęcie: BBS Studio

Domowe czekoladki kokosowe - krok po kroku

Zaczynamy od przygotowania nadzienia. Zagotuj kremówkę z cukrem, wsyp wiórki kokosowe i gotuj do zgęstnienia, cały czas mieszając. Następnie dodaj masło, ekstrakt z wanilii lub likier. Chwilę podgrzewaj do otrzymania gęstej masy. Ostudź i wstaw na 15 minut do lodówki.

kokosowe-nadzienie
Podpis

W rondelku w kąpieli wodnej rozpuść czekoladę i za pomocą pędzla posmaruj formę cienką warstwą. Wstaw na 15 minut do lodówki. Do zastygniętych korpusów z białej czekolady włóż po migdale, a następnie nałóż łyżeczką masę, delikatnie ją ugniatając, by wypełniła całe wnętrze foremki. Wstaw do lodówki.

domowe-czekoladki
Podpis

Czekoladki zalej roztopioną białą czekoladą, wyrównaj wierzch. Wstaw do zamrażalnika na 2 godziny, by dobrze
zastygły. Czekoladki wyjmij z foremki. Udekoruj np. lukrem i perełkami. Odstaw do zastygnięcia.

czekoladki-domowe
Podpis

Domowe czekoladki z nadzieniem kokosowym - zobacz video:

--

Zobacz też: Domowe czekoladki z nadzieniem orzechowym >>>