Domowe czekoladki - co będzie potrzebne?

  • orzechy laskowe
  • mały słoiczek nutelli lub innego kremu orzechowego 
  • 150 g gorzkiej czekolady
  • materiały do dekoracji: posypki, jadalne farby w pisaku, mleczna czekolada w tubce
  • silikonowe foremki, pędzel, cukiernicza szpryca
foremki-do-czekoladek
Silikonowe foremki do czekoladek znajdziesz w grudniowym numerze Claudii.
Zdjęcie: BBS Studio

Domowe czekoladki - przygotowanie

Zaczynamy od przygotowania czekoladowych korpusów. W kąpieli wodnej rozpuść czekoladę i cienką warstwą posmaruj foremki. Wstaw na 15 minut do lodówki, po tym czasie powinny stwardnieć.

domowe-czekoladki-przepis
BBS Studio

Wyjmujemy foremkę z lodówki i do każdego otworu wkładamy orzech laskowy. Napełniamy szprycę nutellą i wyciskamy krem do każdej czekoladki. Wypełnienie powinno sięgać prawie samego brzegu (na przykrycie zostawiamy 3-4 milimetry). Następnie przykrywamy nadzienie warstwą roztopionej czekolady. Ponownie wstawiamy foremkę do lodówki i chłodzimy minimum 4 godziny. Po tym czasie wyjmujemy gotowe czekoladki z formy. Obejrzyj cały video tutorial:

 

Jak udekorować domowe czekoladki?

Możliwości jest wiele. Do dekoracji czekoladek możesz użyć dowolnych dekoracyjnych posypek i kremów, złotej jadalnej farby w pisaku, ale również posiekanych bakalii oraz mlecznej czekolady w tubce. Gotowe pralinki włóż w złote papilotki i umieść w wyłożonym rafią ozdobnym pudełku. Tak podane domowe czekoladki będą idealne na prezent!