Składniki:

  • 200 g mrożonych truskawek
  • cukier puder
  • 1/2 torebki galaretki
  • łyżka likieru pomarańczowego
  • 100 g białej czekolady
  • 50 g mlecznej czekolady
  • Oprócz tego potrzebny będzie cienki pędzel i silikonowe foremki do czekoladek.
foremki-do-czekoladek
Silikonowe foremki do czekoladek znajdziesz w grudniowej Claudii.

Przygotowanie:

1. W kąpieli wodnej rozpuść osobno białą i mleczną czekoladę. Posmaruj denka foremek najpierw białą, a następnie mleczną czekoladą. By uzyskać marmurkowy efekt, zrób to trochę niedokładnie, pokrywając foremki nierównomiernie. Wstaw je na 15 minut do lodówki.

2. Przygotuj nadzienie. Truskawki opłucz na sicie zimną wodą. Dobrze osącz i włóż do wysokiego naczynia. Wsyp łyżeczkę cukru. Odstaw, aż truskawki lekko się rozmrożą. Następnie zmiksuj je na gładką masę.

czekoladki-truskawkowe
BBS Studio

3. W rondelku rozpuść galaretkę w 1/2 szklanki wrzątku. Wystudź, a następnie przełóż zmiksowane truskawki do rondelka. Gotuj na małym ogniu, aż woda odparuje i zrobi się gęsty przecier. Przestudź. Dodaj galaretkę i likier, wymieszaj i odstaw do lodówki. 

czekoladki-z-nadzieniem
BBS Studio

4. Truskawkową masą napełnij czekoladowe korpusy. Wstaw na 15 minut do zamrażalnika. Następnie zalej roztopioną czekoladą. Odstaw do zastygnięcia (najlepiej na minimum 4 godziny do lodówki). Po wyjęciu udekoruj czekoladki ozdobnymi posypkami i lukrem. Gdy wyschną, przełóż je do papilotek i ułóż w eleganckim pudełku. 

Zobacz, jak zrobić domowe czekoladki krok po kroku:

--

Zobacz też: Domowe czekoladki z nadzieniem orzechowym >>>