Domowe krówki - najprostszy przepis

Składniki:

  • 150 g cukru,
  • 300 ml śmietany kremówki,
  • 3 łyżki masła

Przygotowanie:

  1. Cukier wsyp na patelnię. Podgrzewaj mieszając, aż cukier się roztopi.
  2. W tym samym czasie podgrzej śmietankę. Gorąca wlej do cukru i całość energicznie wymieszaj. Gotuj mieszając, a z masa na patelni zgęstnieje, mniej więcej 15-10 minut (im dłużej będziesz podgrzewać masę, uzyskasz bardziej kruche krówki).
  3. Masę przelej następnie do wyłożonej papierem do pieczenia płaskiej formy, wierzch wyrównaj.
  4. Wstaw na około godzinę do lodówki. Zastygniętą masę pokrój na prostokąty.

Domowe krówki czekoladowe

Składniki:

  • puszka słodzonego mleka kondensowanego,
  • łyżeczka ekstraktu waniliowego,
  • 400 g deserowej czekolady,
  • 3 łyżki masła

Przygotowanie:

  1. Mleko przelej do rondelka. Dodaj pozostałe składniki (czekoladę połam wcześniej na kawałki).
  2. Podgrzewaj, aż masa zgęstnieje.
  3. Masę przelej następnie do wyłożonej papierem do pieczenia dość formy, wierzch wyrównaj.
  4. Wstaw na około godzinę do lodówki.
  5. Zastygniętą masę pokrój na prostokąty.

Domowe krówki wegańskie

Składniki:

  • 2 szklanki cukru,
  • 2/3 szklanki mleka sojowego niesłodzonego,
  • 2 łyżki mleka sojowego (w proszku,)
  • szklanka śmietanki kokosowej ( gęsta część mleka kokosowego),
  • szklanka masła orzechowego,
  • łyżeczka ekstraktu waniliowego

Przygotowanie:

  1. Cukier wsyp do rondla. Dodaj mleko sojowe (płynne i w proszku).
  2. Gotuj, aż masa zgęstnieje. Dodaj pozostałe składniki i gotuj mieszając, aż wszystkie składniki się połączą.
  3. Masę przelej następnie do wyłożonej papierem do pieczenia płaskiej formy, wierzch wyrównaj.
  4. Wstaw na ok. 1-2 godziny do lodówki.
  5. Zastygniętą masę pokrój na prostokąty.

Nasza rada:

Zanim wlejesz masę krówkową do foremki, możesz dodać do niej dodatki, które wzbogacą smak cukierków. Idealny jest np. sypki mak, suszone kwiaty lawendy, ziarna sezamu, posiekane drobno orzechy lub żurawiny. Do krówek dla dorosłych możesz dodać trochę alkoholu: 2-3 łyżki rumu, koniaku, jajecznego likieru lub nalewki różanej.