Składniki na domowe krówki:
- 2 puszki mleka skondensowanego słodkiego
- 12 śliwek kalifornijskich
- 4 łyżki masła
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 1 łyżeczka soli morskiej
- opcjonalnie: płatki soli morskiej do dekoracji
Domowe krówki - przygotowanie:
Śliwki kalifornijskie pokrój na drobniejsze kawałki lub paski. Do rondelka przelej mleko skondensowane, dodaj masło, sól, Gotuj 12-15 minut na średnim ogniu. Cały czas mieszając doprowadź do wrzenia. Masa musi zgęstnieć i zmienić kolor na karmelowy.
Zdejmij rondelek z ognia, dodaj kawałki śliwek kalifornijskich, wymieszaj. Całość wylej do formy wyścielonej papierem do pieczenia, udekoruj płatkami soli. Odstaw do wystygnięcia. Zimną masę pokrój na kawałki.

Przepis: Californiaprunes.pl
--
Zobacz też: 3 sprawdzone przepisy na domowe krówki >>>
Komentarze