Składniki na domowe krówki:

  • 2 puszki mleka skondensowanego słodkiego
  • 12 śliwek kalifornijskich
  • 4 łyżki masła
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 1 łyżeczka soli morskiej
  • opcjonalnie: płatki soli morskiej do dekoracji

Domowe krówki - przygotowanie:

Śliwki kalifornijskie pokrój na drobniejsze kawałki lub paski. Do rondelka przelej mleko skondensowane, dodaj masło, sól, Gotuj 12-15 minut na średnim ogniu. Cały czas mieszając doprowadź do wrzenia. Masa musi zgęstnieć i zmienić kolor na karmelowy.

Zdejmij rondelek z ognia, dodaj kawałki śliwek kalifornijskich, wymieszaj. Całość wylej do formy wyścielonej papierem do pieczenia, udekoruj płatkami soli. Odstaw do wystygnięcia. Zimną masę pokrój na kawałki.

krówki-domowe
mat. prasowe

Przepis: Californiaprunes.pl

--

Zobacz też: 3 sprawdzone przepisy na domowe krówki >>>

Przepis na domowy ajerkoniak >>>