Domowe lody - składniki:

  • 3 opakowania śmietanki 42% (200 ml)
  • 6 łyżek cukru pudru
  • szklanka jagód (świeżych lub mrożonych)
  • 2 łyżki soku z cytryny

Jagody można zastąpić również innymi owocami (np. malinami, truskawkami).

Domowe lody - przygotowanie

1. Śmietanę powoli ubij na sztywno w misce (ręcznie lub blenderem). W międzyczasie partiami dodawaj cukier puder.

2. Jagody zmiksuj z sokiem z cytryny i połącz z ubitą już śmietaną. Do zmiksowanej na gładko masy możesz dodać też garść całych owoców, które będą efektownie wyglądać w foremkach. Tak przygotowaną masę wyłóż do miski i wstaw do zamrażarki na kilka godzin.

3. Co 20-30 minut wyjmij miskę i dokładnie zamieszaj masę. Dzięki temu zapobiegniesz powstawaniu kryształków zamarzniętej wody.

4. Gdy masa lodowa będzie już prawie zamarznięta, przełóż lody do foremek z patyczkami. Następnie ponownie wstaw je do zamrażarki na kilka godzin. Po tym czasie zdejmij foremki - lody są gotowe! 

--

Przepis poleca Robert Muzyczka Szef kuchni Dworu Korona Karkonoszy.

domowe-lody-na-patyku
mat. prasowe

--

Zobacz też: Domowe lody w wersji fit >>>

Przepis na lody spalające tłuszcz >>>