Domowe lody - składniki:
- 3 opakowania śmietanki 42% (200 ml)
- 6 łyżek cukru pudru
- szklanka jagód (świeżych lub mrożonych)
- 2 łyżki soku z cytryny
Jagody można zastąpić również innymi owocami (np. malinami, truskawkami).
Domowe lody - przygotowanie
1. Śmietanę powoli ubij na sztywno w misce (ręcznie lub blenderem). W międzyczasie partiami dodawaj cukier puder.
2. Jagody zmiksuj z sokiem z cytryny i połącz z ubitą już śmietaną. Do zmiksowanej na gładko masy możesz dodać też garść całych owoców, które będą efektownie wyglądać w foremkach. Tak przygotowaną masę wyłóż do miski i wstaw do zamrażarki na kilka godzin.
3. Co 20-30 minut wyjmij miskę i dokładnie zamieszaj masę. Dzięki temu zapobiegniesz powstawaniu kryształków zamarzniętej wody.
4. Gdy masa lodowa będzie już prawie zamarznięta, przełóż lody do foremek z patyczkami. Następnie ponownie wstaw je do zamrażarki na kilka godzin. Po tym czasie zdejmij foremki - lody są gotowe!
--
Przepis poleca Robert Muzyczka Szef kuchni Dworu Korona Karkonoszy.

--
Zobacz też: Domowe lody w wersji fit >>>
Komentarze