W okresie wakacyjnym lodziarnie cieszą się ogromną popularnością. Tłumnie szukamy w nich wytchnienia od wszechobecnego gorąca. Lokale prześcigają się w ofercie, przedstawiając coraz to szerszy wybór najróżniejszych smaków i dodatków. Nic jednak nie równa się ze smakiem lodów przygotowanych własnoręcznie! W kilku prostych krokach, przy użyciu łatwo dostępnych składników, możemy zapełnić zamrażarkę mrożonymi deserami w naszych ulubionych smakach. W trakcie nadchodzących upalnych dni nie będziemy już snuli się po mieszkaniu, rozpaczliwie szukając odrobiny cienia, lecz skierujemy od razu do kuchni, aby ochłodzić się ze smakiem!

Do wykonania domowych lodów wystarczy nam zaledwie kilka składników. Dzięki mascarpone nabiorą one aksamitnej kremowości, a dodatek cukru pudru zapewni delikatną słodycz. Wybierając smak, możecie kierować się swoimi preferencjami – miłośnicy sezonowych dobroci z pewnością skuszą się na truskawki, maliny czy jagody. Jeżeli jednak tęsknicie za tropikalnymi wyspami i pięknymi plażami, możecie stworzyć sobie namiastkę egzotyki we własnej kuchni, wybierając na przykład mango i marakuję. To doskonałe połączenie słodyczy i lekkiej kwasowości zadowoli każdego smakosza – sprawdźcie sami!  

Domowe tropikalne lody z mascarpone – przepis

Składniki:

  • 200 g mascarpone
  • 3 łyżki cukru pudru Cukier Królewski
  • 4 marakuje
  • 1 mango
     

Krok I
Mascarpone przekładamy do miseczki i dodajemy cukier puder – ucieramy na gładką masę.

Krok II
Marakuję kroimy na pół, łyżeczką wyjmujemy sok z pestkami, dodajemy do mascarpone z cukrem i mieszamy.

Krok III
Mango obieramy, miksujemy na puree i dodajemy do pozostałych składników. Całość mieszamy.

Krok IV
Tak przygotowanym serkiem napełniamy foremki do lodów i mrozimy do całkowitego zamrożenia.

Smacznego!


Słodkich przepisów i inspiracji szukaj również na www.cukier-krolewski.pl/przepisy.