Domowe masło orzechowe - składniki:

  • 3 opakowania śmietanki 42% 200g (np. „Piątnica”)
  • 100 g orzeszków ziemnych (można użyć też innych orzechów)
  • 2 łyżki płynnego miodu

Domowe masło orzechowe - przygotowanie

Schłodzone śmietanki wlać do miski i ubijać je mikserem, aż do momentu wytrącenia się masła. Odcedzać na sicie wyłożonym gazą i odcisnąć maślankę. Gotowe masło opłukać w zimnej wodzie i wstawić do lodówki.

Orzeszki ziemne zmielić w młynku do kawy, aż do momentu wytrącenia się oleju. Tak przygotowaną masę orzechową dodać do masła razem z miodem i dokładnie wymieszać, aż do uzyskania jednolitej konsystencji. 

masło-orzechowe-diy

Domowe masło orzechowe najlepiej smakuje ze świeżym pieczywem - a naszym osobistym faworytem jest duet ze słodką chałką. Smacznego!

masło-orzechowe
Shutterstock