Domowe, świeże pesto to doskonały dodatek do sałatek, kanapek, a nawet dań mięsnych. Pesto przygotowane z liści rzodkiewek jest ostre, lekkie i wiosenne. Oprócz smaku wyróżnia się dużą zawartością witamin i minerałów. Przeczytaj o właściwościach rzodkiewki i sprawdź, jak przygotować to pesto!

Pesto z liści rzodkiewki – przepis

Składniki:

  • liście z jednego pęczka rzodkiewki
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 4 łyżki ziaren słonecznika lekko uprażonych na suchej patelni
  • 3 łyżki startego parmezanu
  • 100 ml oliwy z oliwek
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Liście rzodkiewki płuczemy, osuszamy i wrzucamy do blendera.
  2. Czosnek obieramy, kroimy na mniejsze kawałki i dodajemy do kielicha blendera.
  3. Prażymy ziarna słonecznika. Po ostygnięciu dodajemy je do kielicha blendera wraz ze startym parmezanem.
  4. Dodajemy oliwę, sól oraz pieprz. Wszystkie składniki miksujemy aż do uzyskania gładkiej konsystencji.

Sprawdź też: