Praliny marcepanowe

Składniki:

  • 200 g masy z marcepanu
  • 2 łyżki likieru amaretto
  • po 50 g czekoladowych herbatników, orzechów laskowych oraz mlecznej czekolady

Masę marcepanową wyrobić z amaretto. Dodać pokruszone herbatniki i uformować kulki. Obtoczyć w posiekanych orzechach i czekoladzie.

Praliny kawowe

Składniki:

  • 150 g gorzkiej czekolady
  • 100 g mlecznej czekolady
  • 75 ml kremówki
  • 15 g oleju kokosowego
  • łyżeczka rozpuszczalnej kawy
  • kolorowy cukier

Czekoladę posiekać. Kremówkę podgrzać. Dodać do niej olej, kawę i czekoladę. Wymieszać i schłodzić. Masę zmiksować i uformować z niej kulki.
Obtoczyć w kolorowym cukrze.

Praliny kokosowe

Składniki:

  • 80 ml kremówki
  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 20 g oleju kokosowego
  • 20 g masła
  • 30 g ciasteczek amaretti
  • łyżka likieru amaretto
  • wiórki kokosowe

Kremówkę podgrzać. Dodać czekoladę, olej i masło. Mieszać, aż masa się rozpuści. Dodać pokruszone ciasteczka i likier. Schłodzić. Masę zmiksować
i uformować z niej kulki. Obtoczyć w wiórkach kokosowych.

Praliny rumowe

Składniki:

  • 200 g mieszanki owoców suszonych
  • 2 łyżki rumu
  • łyżka miodu
  • czekoladowa posypka

Suszone owoce posiekać. Wymieszać z rumem i miodem. Z masy uformować kulki. Obtoczyć je w posypce.