Praliny marcepanowe
Składniki:
- 200 g masy z marcepanu
- 2 łyżki likieru amaretto
- po 50 g czekoladowych herbatników, orzechów laskowych oraz mlecznej czekolady
Masę marcepanową wyrobić z amaretto. Dodać pokruszone herbatniki i uformować kulki. Obtoczyć w posiekanych orzechach i czekoladzie.
Praliny kawowe
Składniki:
- 150 g gorzkiej czekolady
- 100 g mlecznej czekolady
- 75 ml kremówki
- 15 g oleju kokosowego
- łyżeczka rozpuszczalnej kawy
- kolorowy cukier
Czekoladę posiekać. Kremówkę podgrzać. Dodać do niej olej, kawę i czekoladę. Wymieszać i schłodzić. Masę zmiksować i uformować z niej kulki.
Obtoczyć w kolorowym cukrze.
Praliny kokosowe
Składniki:
- 80 ml kremówki
- 200 g gorzkiej czekolady
- 20 g oleju kokosowego
- 20 g masła
- 30 g ciasteczek amaretti
- łyżka likieru amaretto
- wiórki kokosowe
Kremówkę podgrzać. Dodać czekoladę, olej i masło. Mieszać, aż masa się rozpuści. Dodać pokruszone ciasteczka i likier. Schłodzić. Masę zmiksować
i uformować z niej kulki. Obtoczyć w wiórkach kokosowych.
Praliny rumowe
Składniki:
- 200 g mieszanki owoców suszonych
- 2 łyżki rumu
- łyżka miodu
- czekoladowa posypka
Suszone owoce posiekać. Wymieszać z rumem i miodem. Z masy uformować kulki. Obtoczyć je w posypce.
Komentarze