Zobacz trzy przepyszne przepisy na domowy hummus:

● HUMMUS Z BOBU

Ugotowany bób obieramy i podsmażamy na oliwie razem z pokrojoną drobno cebulą i posiekanym czosnkiem. Całość miksujemy i łączymy z pastą tahini; doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Do dekoracji i dla ożywienia smaku całość możesz posypać ziarnami granatu.

● HUMMUS Z BURACZKÓW

Upieczony burak miksujemy z ugotowaną cieciorką (lub z puszki) i czosnkiem. Mieszamy z pastą tahini, doprawiamy do smaku sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Dekorujemy natką.

● HUMMUS Z DYNI

Purée z upieczonej dyni (np. hokkaido) miksujemy z ugotowaną cieciorką i czosnkiem. Dodajemy tahini i 2–3 łyżeczki oleju z dyni. Pastę posypujemy podprażonymi na suchej patelni pestkami dyni.