Likier piernikowy - co będzie potrzebne?

  • 500 ml śmietany kremówki
  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady
  • 100 g cukru pudru
  • 2 łyżeczki domowej przyprawy do piernika (może być też gotowa)
  • 2 łyżki Nutelli lub innego kremu czekoladowo - orzechowego
  • 200 ml wódki

Likier piernikowy - przygotowanie

1. Czekoladę połam na kawałki i rozpuść w kąpieli wodnej. Dodaj kremówkę i podgrzewaj, cały czas mieszając.

2. Następnie dodaj cukier puder, przyprawę do piernika i nutellę. Podgrzewaj mieszając, aż wszystkie składniki się rozpuszczą.

3. Zdejmij z ognia i odstaw do wystygnięcia. Do zimnej mikstury dodaj wódkę i wymieszaj. Rozlej do butelek i szczelnie zakręć.

 

Zobacz też: Przepis na domowy ajerkoniak >>>