Likier piernikowy - co będzie potrzebne?
- 500 ml śmietany kremówki
- 1 tabliczka gorzkiej czekolady
- 100 g cukru pudru
- 2 łyżeczki domowej przyprawy do piernika (może być też gotowa)
- 2 łyżki Nutelli lub innego kremu czekoladowo - orzechowego
- 200 ml wódki
Likier piernikowy - przygotowanie
1. Czekoladę połam na kawałki i rozpuść w kąpieli wodnej. Dodaj kremówkę i podgrzewaj, cały czas mieszając.
2. Następnie dodaj cukier puder, przyprawę do piernika i nutellę. Podgrzewaj mieszając, aż wszystkie składniki się rozpuszczą.
3. Zdejmij z ognia i odstaw do wystygnięcia. Do zimnej mikstury dodaj wódkę i wymieszaj. Rozlej do butelek i szczelnie zakręć.
Zobacz też: Przepis na domowy ajerkoniak >>>
Komentarze