Składniki:

2 świeże korzenie chrzanu, ok łyżeczki cukru,  duża szczypta soli, sok z cytryny lub ocet jabłkowy, albo winny

Sposób wykonania

Chrzan obierz nożykiem szczelinowym. Następnie włóż na kilka godzin do zimnej wody lub na 2-3 godziny do zamrażalnika.
Po wyjęciu  korzenie zetrzyj na miazgę: 
- ręcznie za pomocą tarki  o drobnych oczkach  (najlepiej zrobić to przy otwartym oknie, by zmniejszyć "siłę rażenia" ulatniających się z chrzanu olejków) lub  
- mechanicznie wykorzystując elektryczną maszynkę z tarczą do warzyw lub blender    

Do szklanki wrzątku wsyp cukier i sól, i wymieszaj. Gorącą wodą zalej pulpę chrzanową i odstaw na godzinę pod przykryciem (chrzan w tym czasie podwoi objętość, jeśli jednak będzie zbyt suchy, dolej więcej wody).
Na koniec do pulpy chrzanowej dodaj kilka łyżek soku z cytryny lub octu jabłkowego i przełóż ją do słoika.  

Uwaga!  Aby złagodzić smak chrzanu przy jego podawaniu, możesz dodać do niego trochę śmietany i ewentualnie jeszcze doprawić cukrem