Samodzielne przygotowywanie rozsady naprawdę się opłaca. Warzywa i zioła dojrzewają szybciej, a dzięki kontrolowanym warunkom uprawy w domu czy szklarni plon jest pewniejszy i ostatecznie wyższy. Niektóre ciepłolubne warzywa i zioła, m.in. pomidory, paprykę i seler, uprawia się tylko z rozsady, bo w naszych warunkach klimatycznych potrzebują one więcej czasu na wzrost i wydanie plonów. Domowa uprawa z nasion to także spore oszczędności, bo koszt jednej młodej roślinki kupionej w sklepie to 2-3 złote. Zaoszczędzimy jeszcze więcej, jeżeli doniczki wykonamy sami, z papieru gazetowego. Materiał ten jest biodegradowalny, więc siewki możemy wysadzać na grządki razem z nimi. Tak samo możemy wykorzystać także doniczki z rolek po papierze toaletowym i pojemniki torfowe. Ciekawa alternatywa są krążki torfowe Jiffy mające postać sprasowanych kółek, które po nasączeniu woda pęcznieją. W taki sposób możemy uprawiać groch, zwłaszcza odmiany cukrowe bez pergaminowej wyściółki. Co sprawia jednak, ze warzywo to ma także wartość ekologiczną? Groch wiąże azot z powietrza, co jest korzystne dla podłoża. Wzbogaca go bowiem znacznie w ten pierwiastek niezbędny dla wzrostu wszystkich roślin. Groch ma tez małe wymagania uprawowe i dobrze toleruje wiosenne wahania temperatury.

Ekologiczne doniczki krok po kroku>>>

Ten artykuł i wiele innych znajdziecie w najnowszym numerze "Ekoogród" (nr 1/marzec-maj/2020)